Akkerbouwer en LTO-voorzitter Arnold Langeveld in een akker bonen. "Ze binden stikstof en vervangen de import van soja als veevoer."
Akkerbouwer en LTO-voorzitter Arnold Langeveld in een akker bonen. "Ze binden stikstof en vervangen de import van soja als veevoer." Foto: Gerard Timmerman

Strijdbare voorzitter LTO in stikstofmalaise

"Deze bonen produceren geen stikstof, maar halen het juist uit de lucht. De peulen worden verwerkt tot krachtvoer voor de koeien, hoeven we geen soja meer te importeren. Kringlooplandbouw in de praktijk en schoolvoorbeeld van stikstofreductie."


Arnold Langeveld, akkerbouwer en voorzitter van LTO Texel, kan het wel van de daken schreeuwen. "De landbouw op Texel stoot maar héél weinig stikstof uit, sterker, we nemen juist veel meer op dan we produceren."


Voorbeeld is het perceel bonen op hoeve Nieuw Breda, dat nu staat te bloeien. Geteeld door de firma Van der Star, het veehouderij- en loonbedrijf waarmee de familie Langeveld een samenwerkingsverband heeft.  "Samen telen we 350 hectare, waarop 200 koeien worden gehouden. Iets meer dan een halve koe per hectare, waar het landelijk gemiddelde op anderhalve koe per hectare zit. Daar zitten we op Texel dus ver onder. Vrijwel alle veehouders zijn grondgebonden. Geen intensieve veehouderij en geen mestoverschot. Sterker nog, we moeten voor de kwaliteit van de grond juist mest importeren. 

De zo gewenste kringlooplandbouw brengen we hier al jaren in praktijk. Van der Star teelt hier bonen en maïs, wij telen bij hun pootaardappels. Zoals wij dat doen, gebeurt dat op veel Texelse bedrijven. Texel is een voorbeeld voor de rest van Nederland."

Maar, afgaand op het grote paarse gebied op de stikstofkaart, waardoor de uitstoot met 47 procent omlaag moet, heeft minister Van der Wal (Stikstof en Natuur) een ander beeld bij Texel. Maar niet lang meer, als het aan Langeveld ligt. De LTO-bestuurder belt stad en land af om de Haagse beleidsmakers op andere gedachten te brengen. Gistermiddag bijvoorbeeld met Sophie Hermans, voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. "Niet alleen ons verhaal aanhoren, maar ook luisteren", zette hij zijn argumenten kracht bij. 

"Woensdagmorgen besprak hij de problematiek met landelijk LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Alles in de strijd om te voorkomen dat de veestapel op Texel (nog verder) moet krimpen. "Want dan wordt het DNA van héél Texel aangetast. Als de schapen en koeien van het eiland verdwijnen, wordt het land omgeploegd en krijg je kaalslag. Er komen andere gewassen en we moeten terugvallen op kunstmest. Onaanvaardbaar! Dat signaal krijg ik ook vanuit het het bedrijfsleven op Texel. Onze gasten willen immers ook schapen en groene weilanden zien."

"Het is belangrijker, misschien wel meer dan ooit, dat de hele gemeenschap zich achter de boeren schaart. Burgers, toerisme en landbouw, samen vormen we het eiland. De verbondenheid is belangrijk."

"Wij beseffen ook dat er iets moet gebeuren. Maar wat is het doel?" Op het VVD-congres sprak hij partijgenoot en oud-minister Jorritsma, die achter het stikstofbeleid van de regering staat: "Ze zei: "U wilt toch ook dat we bouwen?" Langeveld: "Maar welk argument gebruik je in deze discussie. Bouwen of de natuur redden? Deze discussie is een splijtzwam, ook binnen de VVD. Laten we besluiten nemen op basis van feiten en niet op basis van emotie." Daarmee doelt Langeveld met name op het onderzoek door de groep wetenschappers rond prof. dr. Han Lindeboom, die heeft aangetoond dat de meetgegevens van het RIVM niet kloppen. 

Langeveld: "Ik heb goede moed dat we er uit komen. Maar we moeten niet zo naïef zijn om te denken dat het vanzelf wel goed komt. Waakzaamheid is geboden."