Wat ik zeggen wou

Tweede woning


Eigenaren van ‘tweede woningen’ opgelet!

In de Texelse Courant van 9 juni jl. (pagina 7) staat een kort artikel met de kop ‘Balans brengen in baten en lasten van toerisme belangrijke missie’. Daarin is onder meer de volgende passage te lezen, ‘De coalitie gaat de mogelijkheden onderzoeken om de tweede (toeristische) bestemming van woningen af te halen’. Mijn interpretatie van deze zin is dat de coalitie gaat kijken of het mogelijk is om de recreatieve functie van ‘tweede woningen’ te schrappen waarmee alleen permanente bewoning mogelijk blijft. Het gaat hier om een beperkte groep kleine logiesverstrekkers, die al meer dan dertig jaar in aantal onveranderd is. Dat kan van vele andere vormen van logiesverstrekkers niet gezegd worden. De excessieve groei van vakantieparken is daar een goed voorbeeld van.

Aangezien de bestemming ‘tweede woning’ al vele tientallen jaren bestaat, vind ik het ronduit schokkend om in de TC te lezen dat de gemeentelijke politiek meent dit met een pennenstreek ongedaan te kunnen maken.

Wat het beoogde doel van deze maatregel is, wordt in het bewuste artikel niet duidelijk.


Jos van den Berg (eigenaar van een ‘tweede woning’ en woonachtig in De Cocksdorp)

Naschrift:

Coalitiepartijen Texels Belang, PvdA en GroenLinks is om een reactie gevraagd. Zij kwamen met onderstaand schrijven.


De woningnood op Texel is hoog. Deze wordt niet veroorzaakt door een toename aan het aantal recreatiewoningen. Het is veel Texelaars, en ook de huidige coalitiepartijen, een doorn in het oog dat steeds meer gewone woningen op Texel in gebruik zijn genomen als ‘verkapte recreatiewoning’: één van de eigenaren schrijft zich in als permante bewoner, terwijl de partner blijft ingeschreven op de eerste woning, meestal aan de overkant. Die ontwikkeling willen we met alles wat ons wettelijk ter beschikking staat stoppen. Bijvoorbeeld door scherper te handhaven op zelfbewoningsplicht. 


Daarnaast zijn er op Texel ongeveer 262 woningen met een dubbele bestemming. Die mogen zowel permanent als recreatief bewoond worden. Deze woningen tellen voor de woningvoorraad wel mee (een flinke woonwijk!) maar worden feitelijk nauwelijks zo gebruikt. De coalitie van Texels Belang, PvdA Pro Texel en GroenLinks wil onderzoeken of het mogelijk is de tweede recreatieve bestemming van deze woningen af te halen. Zo ja, dan uiteraard via zorgvuldige procedures en niet met een pennenstreek. Maar wel omdat we vinden dat woningen bedoeld zijn om in te wonen. 


Mariët van der Werf, Anneke Visser en Ferry Zegel 

Fractievoorzitters Texels Belang, PvdA Pro Texel en GroenLinks.