De BeleefTV wordt getest bij het verpleeghuis.
De BeleefTV wordt getest bij het verpleeghuis. Foto: Hollewal

BeleefTV voor verpleeghuis om brein bewoners te blijven prikkelen

Er kunnen interactief spelletjes mee worden gespeeld, er kan mee naar muziek worden geluisterd en er kunnen spelenderwijs oude herinneringen aan vroeger mee worden opgehaald.

Verpleeghuis Hollewal in Den Burg beschikt sinds kort over een zogeheten BeleefTV voor de bewoners. De 'Stichting tot het verlenen van steun aan de Clasina Emelie Gollardsstichting' heeft de interactieve speltafel gedoneerd. Een anonieme donateur heeft voor één jaar het abonnement betaald. Bewoners van zowel de somatische als psycho-geriatrische afdelingen van het verpleeghuis kunnen er volgens activiteitenbegeleidster Jacolien van Kooten samen met familie, vrijwilligers en de medewerkers het nodige plezier aan beleven. "Het apparaat heeft een ontzettend veel mogelijkheden, van spellen tot muziek, filmbeelden, oude foto’s en dergelijke." 


De BeleefTV kan volgens Jacolien ook gebruikt worden om samen een levensboek of vakantiefoto’s te bekijken. Er kunnen laptops en tablets op worden aangesloten en er zit een usb-aansluiting op. Idee achter de BeleefTV is dat de hersenen gestimuleerd blijven worden en dat mensen via de interactieve speltafel makkelijk met elkaar in contact komen. Dat moet voorkomen dat bewoners van lieverlee het contact met hun omgeving kwijtraken door gebrek aan stimulatie van het brein. De BeleefTV is een praktisch apparaat; hij is verrijdbaar, kan gewoon bij daglicht worden gebuikt en er kan een keer een kop koffie overheen zonder dat de speltafel meteen in elkaar stort. Het wordt alleen afgeraden om erop te gaan staan om ergens bij te kunnen.


De BeleefTV biedt bewoners tevens de mogelijkheid om over vroeger te praten. "Veel ouderen met dementie hebben een verminderd kortetermijngeheugen. Volgens de ‘wet van het oprollend geheugen' begint na een tijdje ook het langetermijngeheugen van iemand die dementerend is af te brokkelen. Dat gebeurt van achteren naar voren: eerst gaan herinneringen aan de meest recente jaren verloren, als laatste de herinneringen aan de jeugd. Hierdoor herinnert men zich bijvoorbeeld niet wat er gisteren is gebeurd, maar soms wel dingen van vijftig jaar geleden. De BeleefTV helpt bij het op gang brengen van gesprekken, door gespreksonderwerpen van vroeger aan te bieden." Volgens de Hollewal kan de tafel daarmee geluksmomentjes bij de bewoners teweeg brengen.