Ciska, Ericka en Marit bij het nieuwe nagerecht dat geïnspireerd is op de expositie 'Zielskapje'.
Ciska, Ericka en Marit bij het nieuwe nagerecht dat geïnspireerd is op de expositie 'Zielskapje'. Foto: Jeroen van Hattum

Exposities terug te vinden op menukaart

Pannenkoeken en een toetje die verwijzen naar kunstwerken een eindje verderop. Geen alledaagse combinatie, maar in Den Hoorn werkt het in de praktijk.

De tweelingzussen Marit en Ciska Hoogenbosch van Eethuis Klif 23 hebben zich voor de derde keer voor hun menukaart laten inspireren door de exposities van Ericka Voortman in het 'Boetje van Klemat' aan het einde van de Stolpweg. De zussen zagen in de huidige expositie 'Zielskapje' mogelijkheden voor een nagerecht en maakten vervolgens een toetje dat onder de naam 'Zielskapje' op de menukaart is opgenomen. Het is een nagerecht met pistacheijs, notenijs en frambozen waarvan de kleuren overeenkomen met de kleuren van de expositie.

Marit en Ciska maakten in 2019 voor de eerste keer een koppeling tussen hun menukaart en de werken van Ericka toen zij in de boet van Ruud Bakker de expositie 'De Hoedster' hadden bezocht. De zussen kregen op basis daarvan inspiratie voor een pannenkoek met schapenkaas, pecannoten, tijm en honing die sindsdien als 'De Hoedster' op de menukaart staat. De naam roept geregeld vragen op bij gasten, waarna in het restaurant steevast naar de exposities in de boet wordt verwezen.


Hetzelfde gebeurde toen Ericka in 2021 de expositie 'Vischwijf' in de boet opende. Op basis daarvan stelden Ciska en Marit een pannenkoek samen met salami, paprika, uien, olijven, tonijn en kaas die nu als 'Vischwijf' op de menukaart staat. Volgens Ciska, Marit en Ericka begon de koppeling als grapje, maar is het inmiddels wel iets waar ze serieus mee bezig zijn. De zussen geven aan zelf niet veel met kunst bezig te zijn, maar het is voor hen wel een uitdaging geworden passende gerechten bij een nieuwe expositie bij te vinden. "Dit is wel bijzonder om te doen zo."