Dolf Jansen.
Dolf Jansen. Foto: Tom Cornelissen

"Als Texel roept, ga je"

Hij kijkt ernaar uit om na zoveel jaar weer eens terug te zijn op Texel. Cabaretier Dolf Jansen staat vrijdagavond 24 juni éénmalig op het podium van de Evenementenhal van De Krim met de try out 'Flitsbezorgd'.

Texel heeft een speciale betekenis voor Dolf Jansen. In zijn jeugd bracht hij met zijn ouders menig vakantie door in een vakantiehuis nabij De Koog ("afgewisseld met vakanties in Zeeland") waar hij goede herinneringen aan heeft. Toen hij op zijn vijftiende begon met hardlopen, liep hij tijdens de vakanties op Texel geregeld langs het strand, door De Dennen of door De Slufter. "Na mijn jeugd ben ik nog wel een paar keer met Lebbis&Jansen op Texel geweest en een paar keer met een atletiekvereniging, maar ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst het eiland heb bezocht. Het werd dus wel weer eens tijd om te gaan."


Hij is op het moment vooral druk met het schrijven van teksten voor een nieuwe oudejaarsconference, maar maakt graag tijd vrij om voor de voorstelling naar het eiland te komen. "Als Texel roept, dan ga je. We knopen er meteen een weekend aan vast en ik vind het leuk om op te treden op een plek waar ik niet eerder gespeeld heb." De try out is een voorbode van de oudejaarsconference en hij gaat tijdens de voorstelling graag in gesprek met de zaal over actuele onderwerpen. 


"Bijvoorbeeld een thema als stikstof waar momenteel veel om te doen is. Ik ben er natuurlijk op geen enkele manier voor dat boeren moeten verdwijnen, maar er moet wel degelijks iets veranderen aan de landbouwsector in zijn geheel om wat te doen aan de neerslag van stikstof. Wat er nu gebeurt, is iets dat je al lang zien aankomen, vooral omdat er veel te lang te weinig aan het probleem is gedaan. Dat is wel iets om met elkaar over te discussiëren." Tijdens de voorstelling gaat Jansen ook in op zijn nieuwe boek 'Streep op de weg' waarin 15 jaar aan hardloopverhalen, columns en poëzie staat. Een van die verhalen vindt zijn oorsprong op Texel toen een jonge Dolf zich tijdens het hardlopen op een gegeven moment op een volledig donker geworden strand in de omgeving van De Koog bevond. Dat leidde op dat moment tot vragen als 'waar bevind ik me eigenlijk?' en 'welke weg moet ik nemen?'. Vragen die hij later als levensvragen vaker zou tegenkomen. "Het is wel symbolisch om zo ineens op een donker strand te zijn en heeft ook wel iets van een soort magisch realisme. Dat lees ik graag voor."


Zaterdag 25 juni is Jansen van 13:00 tot 14:00 uur bij Nauta Boek aan de Parkstraat in Den Burg om zijn nieuwe boek te signeren. De rest van de dag staat onder meer in het teken van zijn verjaardag (hij wordt zaterdag 25 juni 59 jaar oud) en de loopschoenen gaan mee om hard te lopen op het eiland. "Ik ben wel benieuwd om de plekken waar ik vroeger kwam weer te zien en om te zien of er veel is veranderd ten opzichte van de herinneringen die ik er nu aan heb." De voorstelling 'Flitsbezorgd' begint vrijdag 24 juni om 20:30 uur. De Evenementenhal is open vanaf 20:00 uur. Kaarten kosten €19,- en kunnen gekocht worden via de website van De Krim: https://www.krim.nl/evenementen/dolf-jansen