Stikstof: 'Verbijsterd'

“Ik ben verbijsterd”, zegt prof. dr. Han Lindeboom over het kleurenkaartje van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) over de doelstellingen voor emissie van stikstof. 


De Texelse emeritus hoogleraar laat geen spaan heel van de kaart, gebaseerd op meetresultaten door het RIVM. “Ik kan het voorrekenen: Texel heeft geen probleem. Maar daar willen ze niet aan. De natuur gaat helemaal niet dood. Wat ze moeten doen is anders kijken naar de natuur. Er zijn plekken waar het niet goed gaat, en dat komt niet alleen door stikstof. Maar op heel veel plekken is niets mis. Wat nodig is, is anders kijken naar de natuur en maatwerk toepassen.”

Lindeboom werkt al geruime tijd aan een oplossing voor de stikstofcrisis. Zijn onderzoek staat aan de basis voor de motie "Samen naar een integrale en inclusieve manier om uit de stikstofimpasse in Nederland te komen” van D66 Texel, die vorig najaar op het landelijke congres van D66 is aangenomen: Hoofdlijnen: Corrigeer berekeningen RIVM-model: geef ruimte voor de bouw en tijd voor de boeren, lever maatwerk op de vierkante kilometer voor landbouw en natuur, verander de stikstofsamenstelling in voedsel voor dier en mens. De ideeën van Lindeboom voor aanpak van de stikstofcrisis kregen onder meer bijval van landelijk LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.