Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

"Stikstofkaart een

serieuze bedreiging"

Grote ongerustheid onder boeren nu grote delen van Texel op het kaartje voor stikstofemissie van de landbouw paars zijn gekleurd. Daar moet de uitstoot van stikstof liefst 47 procent omlaag. Ook verhoogde waakzaamheid in de toeristische sector, doordat in groene gebieden de emissiedoelen op 70 en zelfs 95 procent liggen.

Ingrijpende maatregelen voor het verbeteren van de natuur, klimaat en waterkwaliteit. Alom aanwezig op en rond Texel. Het maakt dat Minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) voor Texel de lat voor stikstofreductie hoog heeft gelegd.

De minister ziet voor boeren drie mogelijkheden: (verder) verduurzamen, verplaatsen of beëindigen. Bij verduurzaming en ook bij verplaatsing kan gedacht worden aan extensiveren door bijvoorbeeld minder dieren per hectare, toevoegen van landschapsgrond of bijdrage aan koolstofvastlegging, water- en natuurbeheer.

Bijna een halvering van de emissie. Daarbij zou 2018 als toetsingsjaar zijn genomen. Sindsdien zijn er al meerdere boeren er mee gestopt, met name melkvee- en schapenhouders en is veel grasland gescheurd. 

“Dit is een serieuze bedreiging voor Texel. Wij gaan ons hier kneiterhard tegen verzetten”, meldt Arnold Langeveld, voorzitter van LTO Texel, gesteund oor Agrarische Jongeren Texel. Als lid van de VVD was Langeveld op het VVD-congres en stemde vóór de motie van VVD-Kamerlid Mirjam Nelisse, dat het kabinet het stikstofbeleid moet aanpassen. Langeveld: “De focus ligt nu op de landbouw. Maar dit gaat niet alleen over landbouw, maar over alles wat stikstof produceert. Ook toerisme en bedrijfsleven.”

Verhoogde waakzaamheid ook op De Krim. Directeur Iwan Groothuis. “Onze campings, zoals Loodsmansduin en Kogerstrand, liggen in de duinen. Natura 2000 gebied, waar wordt gesproken over een reductie van 95 procent.” De Krim ligt er tegenaan, waar de emissie 70 procent omlaag moet. “Iedereen heeft het over de boeren. Maar wat betekent dit voor ons, en ook voor Texel? Nog geen idee. Daarvoor is het nog te prematuur. Ik denk wel dat we als Texel samen op moeten trekken.”


Pagina 7: Prof. dr. Han Lindeboom over stikstofkaart: "Ik ben verbijsterd."