Start van de Ronde om Texel op het water bij Paal 17.
Start van de Ronde om Texel op het water bij Paal 17. Foto: Niels Smit // www.bootinbeeld.nl

"Hier hebben we drie jaar naar uitgekeken"

Het strand bij Paal 17 is de komende dagen het domein van de 43ste editie van de Ronde om Texel. Meer dan tweehonderd catamarans kiezen zaterdagochtend 18 juni het ruime sop voor de catamaranrace rond het eiland.


Tractoren die af en aan rijden met catamarans, geklapper van lijnen tegen de vlaggenmasten, het containerdorp op het strand en de vele catamarans die verspreid op het strand bij Paal 17 liggen. Het zijn een aantal zaken die altijd meteen weer duidelijk maken dat de grootste catamaranrace ter wereld aanstaande is. 


Komende zaterdag is het zover. Zaterdagochtend rond 9:15 uur is de briefing op het strand bij Paal 17 waar de zeilers de laatste informatie horen van de organisatie en de wedstrijdleiding en waar bekend wordt gemaakt hoe laat de Ronde zal starten. Naar verwachting zal dat zaterdag tegen het einde van de ochtend zijn (afhankelijk van wind, stroming en waterstand). De catamarans zetten daarna koers naar de vuurtoren, de VC-boei op de Waddenzee, Oudeschild om vervolgens langs de Hors terug te zeilen naar de finish bij Paal 17.


De laatste Ronde dateert alweer van 2019, daarna gooide corona roet in het eten. Voorzitter Jan Schouwstra van de Ronde om Texel zegt er zin in te hebben om het evenement weer te zien plaatsvinden. “We hebben hier met elkaar bijna drie jaar naar uitgekeken.” De Ronde gaat gepaard met vertrouwde onderdelen: donderdag 16 juni staat de VVV Texel Horstocht (met visbakken bij de Hors) op het programma en vrijdag 17 juni wordt de AB Texel Tocht om de Noord (met lunch bij Paal 33) gehouden. 


Naast het catamaranzeilen staat zaterdag het Kampioenschap long-distance windsurfen op het programma waarvoor een aantal windsurfers rond het eiland vaart. De komende dagen zijn er eveneens kitefoilers actief (soort van surfen op een draagvleugel die over het water scheert) bij Paal 17. De Ronde zelf is voor hen vergunning technisch niet mogelijk, maar er zijn bij Paal 17 wel trainingen van het Nederlandse kitefoil team en vrijdag vindt de tweede stop van de Kitefoil Cup Holland. Dat is een tour langs Lelystad, Texel, Katwijk en een plaats in het zuiden van het land. Onder andere Adriaan van Rijsselberghe, Bas Mulder, Peter Mulder en Thomas Boom zijn actief in het kitefoilen.

WAVES

Het strand bij Paal 17 is van donderdag tot en met zaterdag eveneens het domein van de tweede editie van het WAVES Festival, het sport- en muziekfestival van tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe. Overdag kan er volgens het programma onder meer aan suppen met Brunotti boards worden gedaan, is er vinyasa yoga, efoilen met Red Bull, beachvolleybal en golfsurfen. Donderdagavond is er een optreden van The Dirty Daddies, vrijdagavond staat Roel van Velzen op het podium van WAVES en op zaterdag de Qmusic Foute Party band onder leiding van Jimmy van den Nieuwenhuizen. Volgens de website van WAVES kost een toegangskaart voor Waves Music op donderdag- en vrijdagavond tien euro (er is enkel deurverkoop). Op zaterdagavond is er gratis toegang. Voor de deelnemers van de Ronde om Texel is er iedere avond gratis toegang. De weersverwachting voor de komende dagen ziet er goed uit.