Sandy Smit:  "Als ik me over 5 jaar net zo voel als nu, dan ben ik tevreden."
Sandy Smit: "Als ik me over 5 jaar net zo voel als nu, dan ben ik tevreden." Foto: Jeroen van Hattum

Omgaan met jeugd erg leuk om te doen

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben Sandy Smit, geboren in het Lidwina ziekenhuis van Den Helder, maar vanaf het moment dat ik het ziekenhuis mocht verlaten heb ik altijd in De Cocksdorp gewoond. Mijn ouders Jan-Willem Boon en Els Boon – van Lierop zijn ook echte Texelaars. In 2010 hebben Marcel en ik na 10 jaar in de Klimpstraat gewoond te hebben, het dorp verruild voor boerderij Zevenbergen in Eierland, waar we met onze kinderen Melanie, Wesley en Mike en onze beesten Mickey, Kimi, Storm en Bambi nog steeds fijn wonen. 


Wat voor werk doe je?

Op Zevenbergen hadden we al een minicamping, in 2016 hebben we een nieuwe recreatiebungalow gebouwd. In 2021 hebben we de kans gekregen om deze toeristische tak uit te mogen breiden met de bouw van een nieuwe recreatieve stolp, met daarin 4 vakantiehuizen. De verhuur hiervan brengt de nodige werkzaamheden met zich mee, wat ik allemaal in eigen beheer verzorg. Daarnaast hebben we een akkerbouwbedrijf waar we voornamelijk tulpen telen. Ik ben daar ook van de partij als we in het voorjaar de tulpen op het land selecteren en in de zomer de bollen rooien en verwerken in de schuur. Ja 's zomers is het op alle fronten hoogseizoen op het bedrijf.


Gasten ervaren een fijne ontvangst wel als een must

Hoe ziet een dag op Zevenbergen eruit?

Als de gasten aankomen is het van belang dat ze een fijne ontvangst hebben, ik merk dat de gasten dat toch wel als must ervaren. Je maakt een gezellig praatje met de gasten en wenst ze een fijn verblijf toe. Met de gasten uit de vakantiehuizen is het contact tijdens hun verblijf anders dan met de campinggasten. De campinggasten spreek je vaker tijdens het schoonmaken van het sanitair, het grasmaaien of het rondje over de camping. De gasten uit de vakantiehuizen zijn meer op zichzelf. Het contact met mensen hebben is wel iets wat ik erg leuk vind. Doordat we onze werkzaamheden op het eigen bedrijf hebben, kon ik er altijd voor de kinderen zijn.


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Ik tennis bij Deuce en vind dat erg leuk om te doen. Samen met mijn tennismaatjes spelen we competitie waardoor we altijd een gezellig dagje uit hebben, met veel lol, maar ook serieuze gesprekken, waardoor een echte vriendschap is ontstaan. Dit is echt een dag waar ik naar uit kan kijken, lekker tennissen en verder even niks moeten. Ook ben ik al heel wat jaren coach/trainer bij Texel’94, de afgelopen jaren bij mijn jongste zoon Mike. Het omgaan met de jeugd vind ik erg leuk. Proberen om ze iets bij te leren en dit op de zaterdagen tijdens de wedstrijden in de praktijk te laten brengen. Gezellig met het hele spul in de bus naar uitwedstrijden toe. Afgelopen zaterdag hebben we onze laatste competitiewedstrijd gespeeld en dit afgesloten met een bezoekje aan de McDonald's. Ik kan hier erg van genieten. Ook vind ik het erg leuk om te kijken bij het sporten van de kinderen, als ik zelf vrij ben. Melanie voetbalt al jaren bij JVC (Julianadorp) en Wesley voetbalt bij Texel'94. Ook doen Wesley en Mike aan autocrossen en dan sta ik als trotse moeder in spanning te wachten tot de manches verreden zijn en ze weer zonder te veel schade in de pitch staan. Verder vind ik het leuk om creatief bezig te zijn, het maken van bloemstukken vind ik erg leuk en dankbaar werk.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik denk dat de meeste Texelaars behulpzaam zijn voor elkaar, of je elkaar nu kent of niet. Mocht er iets zijn of iemand iets nodig hebben, dan is er altijd wel iemand die weer iemand kent om je te helpen, daar is Facebook ook erg handig voor.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik vind het jammer dat er campings van Texel verdwijnen en daar geen nieuwe campingplaatsen voor terug mogen komen. Dat de mensen die er de mogelijkheid voor krijgen om hun slaapplaatsen om te zetten in een andere recreatievorm dat doen, dat snap ik natuurlijk als geen ander. Wij hebben ook onze campingplaatsen moeten inleveren voor de bouw van onze stolp. Alleen horen we van vele gasten dat het niet makkelijk meer is om te kamperen op het eiland. Ik pleit er voor dat de kampeerboeren er een aantal plaatsen bij krijgen. Zo kunnen ook de kamperende gasten naar Texel blijven komen. 


Wat is je favoriete plek op Texel?

Op zondag een rondje door het Texelse bos vind ik heerlijk, lekker genieten van de natuur en de rust. Ook ons strandhuisje op Paal 33 vind ik heerlijk om heen te gaan en te genieten van zon, zee en strand. We hebben een eigen strandhuisje maar we komen er veel te kort. De momenten dat ik er wel heen kan, geniet ik er extra van.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De Texelse boeren die het eiland kleuren op vele manieren. Naar mijn mening onmisbaar in het Texelse landschap en op zijn allermooist in deze tijd van het jaar.


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

De coronatijd zijn wij prima doorgekomen, al merkte ik wel dat de kinderen er veel meer last van hadden dan ik. Op de boerderij kun je evengoed een rondje om doen en ging het leven gewoon door. Het nadeel was wel het verminderde fysieke contact met ouders, mijn opa en vrienden, want je houd er toch rekening mee. Ook het feit dat de gasten wegbleven was wel even een ding. Maar nu alles weer bij het “oude” normaal is, zijn we het ook snel weer vergeten en gaat we weer vrolijk door.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Positief, dat is een inkoppertje. Wij leven voor een deel van het toerisme op ons bedrijf, net zoals een groot deel van Texel. Het brengt het eiland veel welvaart en daar profiteren uiteindelijk ook alle inwoners van. Ik hoop wel dat de waardering voor prijs-kwaliteit niet verder daalt. Dit gaat naar mijn mening op den duur tegen je werken.


Wat doe je over vijf jaar? 

Ik hoop over 5 jaar nog fijn samen met Marcel en mijn gezin op Zevenbergen te wonen en eigenlijk zo door te gaan als nu. Hoewel ik wel voor nieuwe uitdagingen opensta, zien we wel wat er op ons pad komt. Als ik me over 5 jaar net zo voel als nu, dan ben ik tevreden.


Volgende 'Eiland Van...'?

Menno Timmer. Menno is een echte Texelaar, vriend en collega. In Menno zie ik een ondernemer die vaak een andere kijk heeft op dingen en zich niet blindelings laat overtuigen dat iets zo is.