Het team van Familiebrouwerij Diks.
Het team van Familiebrouwerij Diks. Foto: René Pop/Familiebrouwerij Diks

Brouwers met passie

Op 16 juni 2017 ging Familiebrouwerij Diks van start. Vijf jaar verder zijn veel stappen gezet, tegenslagen overwonnen, prijzen gepakt en een marktpositie veroverd. Zaterdag 18 juni staan de deuren open om een kijkje te nemen en Tesselaar bier te proeven.

Een bijzonder verhaal hoe acht familieleden de koppen bij elkaar staken en een eigen brouwerij op poten zetten. Hoe een wild plan uitgroeide tot een volwassen bedrijf, waarvan het eind van de groei nog lang niet in zicht is. Een avontuur, maar geen avonturiers. Maurice had als technisch directeur bij de Texelse Bierbrouwerij immers al eerder met het bijltje gehakt. Maar wie toen had beweerd dat de vonk zo heftig zou overslaan op dochter Marinka en zonen Sander en Jasper, zou zijn weggehoond. Inmiddels zijn ook zij, net als hun partners Sander en op de achtergrond Alinda en Marloes, gepassioneerde bierbrouwers.

Sander Diks gaf er zijn loopbaan als ontwerper voor op, Marinka stapte uit de evenementenbranche en Jasper gaf zijn carrière als kok in een gerenommeerd restaurant op. In de familiebrouwerij voelen ze zich als een vis in het water. Jasper: “Een brouwerij runnen is als een heel grote keuken. Het ligt in mijn straatje. Het allermooiste aan bier brouwen is dat je met heel weinig iets ontzettends moois kunt maken, waar heel veel mensen plezier aan beleven.” Vier ingrediënten als basis voor een lekker glas bier. Het klink eenvoudig, maar dat is het niet. Bier is ook gevoel, emotie en exacte wetenschap.

Gevoel begint al met de keuze van de brouwketels. “Toen we begonnen vonden we unaniem dat het een koperen brouwhuis moest zijn. Het allermooist, daar worden we ontzettend gelukkig van.” Diep in Duitsland werd die gevonden, gebouwd in 1967 straalt de ketel nostalgie uit.

Toen de vergunning in 2018 rond was kon in een loods van Duin Bouw aan de Spinbaan de brouwerij worden ingericht. In mei 2019 was de brouwerij operationeel. Een vliegende start, tot corona. Jasper: "Ongekend spannend. Gelukkig hadden we pa als rots in de branding.” Na het wegvallen van de horeca, pakte Maurice de telefoon en bracht zijn ervaring en netwerk in stelling. Binnen enkele maanden stond Tesselaar bier bij ruim 200 slijterijen aan de overkant op de plank. "Zo zijn we door de moeilijke periode gekomen.” De productie groeide en sinds Tesselaar bier weer in de horeca stroomt gaat het hard. "Van de 40.000 liter in 2019 gaan we nu richting een jaarproductie van 300.000 liter.” Liefst acht verschillende soorten bier, met als paradepaardje de met goud bekroonde Strandstruner en een goed lopend proeflokaal zitten de brouwers stevig in het zadel. Genoeg reden voor een feestelijke dag, zaterdag is iedereen welkom van 10:00 tot 17:00 uur.