Met een 3000 tot 5000 volt worden de wortels van Japanse duizendknoop gekookt.
Met een 3000 tot 5000 volt worden de wortels van Japanse duizendknoop gekookt. Foto: Stefan Krofft

3000 Volt in strijd tegen woekerend onkruid Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop is een hardnekkig onkruid. De plant is een zogeheten “invasieve exoot”, wat betekent dat deze hier niet van nature voorkomt. Ooit geïmporteerd voor in de tuin, verder gewoekerd en uitgegroeid tot een ware plaag. Op steeds meer plekken op het eiland worden “brandhaarden” ontdekt. De wortels kunnen veel schade aanrichten, zoals aan bestrating of de fundering.


De bestrijding is lastig en een kwestie van geduld en volharding. Wegschoffelen kan, maar het blijft terugkomen. Met wortel en tak uitroeien werkt het beste. Richard van Triet (rechtsonder), werkzaam bij Hooijschuur Groen, rijdt momenteel dagelijks van brandhaard naar brandhaard om de duizendknoop te bestrijden. Met een speciaal apparaat zet hij de plant onder stroom. Geen zwakstroom, tussen de 3000 tot 5000 Volt stroomt er uit de lans die hij tegen de plant houdt. Richard: “Door de stroom koken de wortels gaar.” Door de hitte komt er stoom uit de plant. Maar zelfs daarmee is één bestrijding niet toereikend. “Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig.”

Ook de gemeente is alert op duizendknoop. “We hebben de plant op het netvlies en houden ‘m in de smiezen.” De gemeente laat de bestrijding uitvoeren door Hooijschuur Groen, door middel van elektrocutie. Ook op terrein van Staatsbosbeheer groeit duizendknoop, op zo’n tien plekken. “We zitten er bovenop”, meldt boswachter Glen van Ginkel. "Elektrisch bestrijden is intensief, maar het belast de omgeving niet." Hij benadrukt de noodzaak van een verbod op de verkoop van duizendknoop.

Texelaars die last hebben van deze of andere exoten, kunnen voor bestrijding contact opnemen met Hooijschuur of met de gemeente. Ook bij twijfel. Belangrijk is het afval in niet bij het groenafval te gooien, omdat deze plant zich zelfs via compost verspreidt. In de grijze container dus, zodat het wordt verbrand.

De gemeente heeft een wegpagina in voorbereiding over onder meer invasieve exoten en de bestrijding ervan. Zodra deze klaar is, wordt deze (regelmatig) onder de aandacht gebracht.

Afbeelding