Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Sandra brengt via de voeten balans terug in het lichaam

Algemeen Gezond & Fit

“Voetreflextherapie is een ideale manier om stress te behandelen. Je kunt met de juiste behandeling de energiestromen in het lichaam in balans brengen. Overigens merk ik dat mensen vaak al in een rustmodus beginnen te raken op het moment dat ik de voeten insmeer met olie, nog voor ik de voetzones heb behandeld.”

Aan het woord Sandra Koopmans van voetreflexpraktijk Sereen aan Diek 42 in Den Hoorn. Tijdens behandeling van stress behandelt Sandra de voetzones die stress veroorzaken. “Het is tweeledig. Als je actief bent, maken je bijnieren adrenaline aan. Je spieren hebben doorbloeding nodig en je hartslag gaat omhoog. Maar als je te lang doorgaat zonder rust te nemen blijft je lichaam in de stressstand staan ook op het moment dat je niet meer hoeft te presteren. Met voetreflex breng je de balans terug in het lichaam, het is mooi om te zien hoeveel baat mensen hebben bij de behandelingen.

Obstipatie

Voetrefexologie werkt heel goed bij de behandeling van het autonoom zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt vooral de werking van inwendige organen, onder andere de ademhaling, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van bloedvaten. Sandra vertelt hierover: “Als je last hebt van stress, is er te weinig aandacht voor herstel, met bijvoorbeeld maag- en obstipatieklachten als gevolg. Wanneer je door de voetzones te behandelen de rust laat terugkeren, heeft het lichaam de kans om te herstellen. Het klinkt heel simpel en als je weet welke zones je waarvoor moet behandelen is dat misschien ook wel zo. Het is in ieder geval zeer effectief. Met name wanneer ik mensen met verstoppingsklachten behandel, hoor ik tijdens het behandelen al dat de darmen weer beginnen te werken.” Ik heb onlangs twee mensen behandeld, beiden een week of zes na hun bevalling. Je merkt dat die eerste weken met een kindje weken zijn met weinig slaap en de aandacht op anderen. Ik heb ze heel goed kunnen helpen door de kracht en de rust in zichzelf terug te krijgen. Het is niet zo dat dit in één behandeling is geregeld. Het heeft een aantal weken nodig.”

Hoofdpijn

Sandra behandelt diverse mensen met migraine en bij allen geldt dat ze baat hebben bij de behandelingen. “Ik kan migraine niet verhelpen. Dat gaat helaas niet. Maar ik kan de randjes wel minder scherp maken en de aanvallen minder hevig. Ik doe dit door ze tussen de aanvallen door te behandelen. Na verloop van tijd wordt het aantal aanvallen stukken minder. Dat komt doordat je met voetreflextherapie de balans terugbrengt in het lichaam en de energiebanen. Je voert de hoofdpijn af via de voeten. Ik heb een kennis waar ze soms wel drie dagen last van had. Het lukte gewoon niet om eruit te komen. Na een serie behandelingen gaat het stukken beter. Je kunt met voetreflexologie niet toveren, maar je kunt mensen wel helpen.”

Burn-out

In Nederland zijn steeds meer mensen met een burn-out. Volgens Sandra komt dit omdat mensen niet in balans zijn. “We moeten steeds meer en soms weten mensen ook niet meer hoe ze dingen nog kunnen aanpakken. Op een gegeven moment verlies je dan je energie en raak je in jezelf gekeerd. Door die balans terug te brengen, zorg je weer dat mensen zich naar buiten richten.”