Marianne Bonne opent de nieuwe bus van de voedselbank.
Marianne Bonne opent de nieuwe bus van de voedselbank. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Nieuwe bus voor Texelse voedselbank

Algemeen

Ze rijden er meerdere keren per week mee over het eiland om voedsel te halen en minstens één keer per week gaan vrijwilligers van de Texelse voedselbank met hun bus naar Amsterdam om voedsel voor de voedselpakketten te halen.

Niet te missen dus voor de voedselbank, maar daar begon het de afgelopen tijd wel bijna naar uit te zien. De vorige koelwagen was technisch op, waardoor er een nieuwe nodig was. Met behulp van donaties van Samen één Texel, het Texelfonds en het Oranje Fonds werd een nieuwe bus aangeschaft die afgelopen woensdag in gebruik werd genomen. 

Opnieuw verzorgd door Edwin van de Heuvel uit Eierland die in 2011 ook de vorige bus verzorgde. De nieuwe bus is een stukje langer dan de vorige, waardoor er twee pallets achter elkaar in de gekoelde laadruimte kunnen staan. Bij de vorige kon dat net niet en moesten er spullen los mee in de bus. 

Marianne Bonne, een van de vrijwilligsters van het eerste uur, opende woensdagmiddag officieel de nieuwe bus. Met de nieuwe wagen is een investering van zo’n 50.000,- gemoeid die deels door de voedselbank zelf is betaald. De stichting legde er de afgelopen jaren geld voor opzij om op termijn de wagen te kunnen vervangen.

Noodhulp

De voedselbank (formeel Stichting Broodnodig op Texel) bestaat sinds 2006 en werd destijds opgericht, nadat de Texelse kerken de noodklok hadden geluid over de stille armoede op het eiland. De organisatie verleent noodhulp aan Texelaars die om wat voor reden dan ook de eindjes financieel echt niet meer aan elkaar kunnen knopen. 

Zij kunnen zich via Texels Welzijn aanmelden voor de voedselbank, waarna daar aan de hand van een aantal criteria wordt bekeken of iemand in aanmerking komt. De Stichting Kerken en Minima op Texel houdt eveneens in de gaten of er Texelaars zijn die mogelijk geholpen zijn met steun van de voedselbank.

Daar wordt in de vorm van de voedselpakketten noodhulp verleend. De algemene gedachtegang is dat iemand die financieel in zwaar weer zit in ieder geval te eten moet hebben en minstens twee keer per week een warme maaltijd moet kunnen klaarmaken. De grootte van de pakketten is gebaseerd op het aantal volwassenen/kinderen in een huishouden. 

Overbrugging

Tweede gedachtegang is dat de hulp tijdelijk is en ter overbrugging naar een betere situatie wordt gegeven. Er wordt uitgegaan van in principe zes maanden en die termijn kan worden verlengd als het nodig is. De voedselbank gaat er in ieder geval vanuit dat mensen die een beroep doen op de voedselbank professionele hulp zoeken om hun financiële problemen op te lossen. 

Hoe iemand in de schulden is gekomen, is voor de voedselbank niet van belang. Het gaat erom dat mensen zo snel mogelijk uit de problemen komen en vervolgens zichzelf weer kunnen redden.

De voedselbank streeft er tegelijkertijd naar om verspilling van goed voedsel tegen te gaan door het in de pakketten op te nemen. De stichting let er eveneens op hoe de armoede op het eiland zich ontwikkelt. Op het moment zijn zo’n twintig huishoudens op de voedselbank aangewezen. De vraag is hoe zich dat gaat ontwikkelen met de al langer stijgende kosten voor levensonderhoud en de oplopende energiekosten. Meer informatie over de Voedselbank is te vinden op voedselbanktexel.nl.