Burgerberaad moet redding brengen

Het nieuwe college is begonnen. Dinsdagavond werden Cees Hooijschuur (Texels Belang), Remko van de Belt (PvdA) en Rikus Kieft (GroenLinks) geïnstalleerd als wethouder. Eén van de opvallende afspraken in het coalitieakkoord 'Bouwen aan vertrouwen, voor een sociaal en duurzaam Texel' is het burgerberaad dat onder meer antwoord moet geven op het duurzaamheidsvraagstuk.

Volgens het coalitieakkoord houdt het Texelse burgerberaad het volgende in: "In een burgerberaad buigt een door loting gevormde groep inwoners zich over een complex maatschappelijk probleem. Ze laten zich grondig informeren door experts en ervaringsdeskundigen en gaan met elkaar op zoek naar oplossingen die de maatschappij het beste dienen. Dat doen ze door zich samen te 'beraden'. Bij deze manier van overleg gaat het er niet om anderen te overtuigen van jouw mening, maar om te zoeken naar gedeelde waarden en van daaruit oplossingen te bedenken. Geen debat dus, maar dialoog. Geen meningenoorlog, maar uitwisseling van perspectieven. De uitkomsten van dit Texels Burgerberaad, of vergelijkbaar proces, worden aan de gemeenteraad gepresenteerd en dienen als belangrijk uitgangspunt voor verder beleid." 

De stemming

De anonieme stemming door raadsleden over de goedkeuring van de wethouders leverde als verwacht een meerderheid op. Remko kreeg 13 stemmen voor, Rikus 11 en Cees 9. Normaliter zijn er vijftien stemmen te verdelen, maar Jacquelien Dros (GroenLinks) en Veronne Koot (CDA) ontbraken wegens ziekte. Het bracht het instemmen van het college niet in gevaar. De partijen spraken alle drie hun genoegen uit over het verloop van de coalitiebesprekingen die vanaf het begin aan prettig waren geweest. Nick Ran nam - voor velen onverwacht - het woord namens de VVD vlak voordat er gestemd moest worden. Hij had de beloofde transparantie over de onderhandelingen gemist en vroeg zich af of dit de manier van transparantie was waarop men de komende vier jaar moest gaan rekenen. Sinds het advies van de formateurs op 8 april waren er twee tekenen van leven. Eén die aangaf dat Natalie Bakker geen wethouder werd, een duidelijke reden daarvoor ontbreekt nog altijd. Daarna volgde begin vorige maand nog een persbericht dat een coalitieakkoord nabij was. Afgelopen vrijdag werd dit akkoord dan gepresenteerd. 

Overigens lijken de eerste geluiden over het coalitieakkoord vanuit de oppositiepartijen overwegend positief, al wordt daarbij ook gezegd dat het dusdanig op hoofdlijnen is, dat het nog alle kanten op kan. Daarnaast werd gesteld dat het woord 'onderzoeken' (21 keer in 22 pagina's) wel erg veel voorkomt in plaats van concrete plannen. De gemeenteraad bespreekt het coalitieakkoord op woensdag 29 juni. 


Meer over het coalitieakkoord op pagina 7.