De coalitie wil een terugkeer van de bus naar de tussenboot.
De coalitie wil een terugkeer van de bus naar de tussenboot. Foto:

Balans brengen in baten en lasten van toerisme belangrijke missie

"We willen dat Texel aantrekkelijk blijft voor onze inwoners, bezoekers en ondernemers. Daarbij is er balans tussen toeristische ontwikkelingen, draagkracht van het Texelse landschap en draagvlak onder de inwoners. Het unieke eilandkarakter van Texel blijft behouden, het welstandsbeleid wordt versterkt."

Zo staat geschreven in het coalitieakkoord. De balans wil men realiseren door uitvoering van het Toeristisch Toekomstplan dat al door de raad is aangenomen. De coalitie gaat de mogelijkheden onderzoeken om de tweede (toeristische) bestemming van woningen af te halen. Ook worden nog bestaande regelingen die de mogelijkheid bieden op het creƫren van extra slaapplaatsen - zoals bijvoorbeeld de stolpenregeling - opnieuw kritisch bekeken.

Daarnaast wil men het autogebruik stevig terugdringen. Men wil dit onder meer doen door auto's zoveel mogelijk uit de dorpskernen te weren, met een mobiliteitsplan om de toerist te verleiden de auto bij de accommodatie te laten staan en een digitaal parkeerverwijssysteem voor auto's in Den Burg.  Het college gaat de mogelijkheden tot het instellen van verplichte routes voor vrachtverkeer - om de dorpen en de smalle wegen in het buitengebied te ontzien - onderzoeken.

Openbaar vervoer

Om het autogebruik terug te dringen willen Texels Belang, de PvdA en GroenLinks ook het openbaar vervoer en fietsfaciliteiten verbeteren. Zo kijkt men of de aansluiting op de tussenboot kan worden hersteld en onderzoekt men of aanvullend op de Texelhopper een pendeldienst met hop on-hop off faciliteit een alternatief kan zijn voor met name de toeristische routes. Voor fietsers moet er meer parkeerruimte komen en ook de bewegwijzering wordt verbeterd. Tot slot wil het nieuwe college de ontwikkeling van het Elemert-plangebied (bus, auto, fiets) weer oppakken.