Er worden veel dode grote sterns gevonden. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak.
Er worden veel dode grote sterns gevonden. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak. Foto: Vogelinformatiecentrum Texel

Massale sterfte grote sterns in en rond broedkolonie De Petten

Veel dode vogels in de kolonie grote sterns in natuurgebied De Petten nabij Den Hoorn. De teller van het aantal dode sterns dat is gevonden staat inmiddels op zevenhonderd en loopt snel op.


Niet alleen ín de kolonie, ook in de naastgelegen Mokbaai worden ze gevonden. Daar rusten de vogels uit en staan normaal grote groepen grote sterns bij elkaar even te poetsen voordat ze op zoek gaan naar vis. De afgelopen dagen zijn met name in de Mokbaai al meer dan zevenhonderd dode vogels opgeraapt.

Het vermoeden is dat er een uitbraak van vogelgriep is. Er zijn vogels opgestuurd naar een onderzoekslaboratorium. Het lijkt erop dat meerdere kolonies in Nederland en ook in het buitenland last hebben van hoge sterfte. Zowel in de kolonies op de Zuid-Hollandse eilanden en in Zeeland als in een kolonie in Frankrijk worden hogere aantallen dode sterns gevonden dan normaal.

De vogelgriep komt jaarlijks in Nederland voor maar meestal in de winter en dan vooral onder watervogels zoals eenden en ganzen. Daardoor wordt de besmetting ook overgedragen op vogels die kadavers eten zoals bepaalde meeuwen en roofvogels. Dat het in de broedtijd onder zeevogels optreedt is uitzonderlijk. Daarom worden de dode vogels die tot nu toe zijn gevonden ook onderzocht om achter de doodsoorzaak te komen. De symptomen van verzwakte vogels wijzen op vogelgriep. De vogels raken gedesoriënteerd en maken spastische bewegingen, kunnen niet meer vliegen en gaan daarna snel dood. Dit jaar herbergt de kolonie in de Petten meer dan 3.400 broedparen grote stern. In jaren hebben er daar niet zoveel gebroed. In het Wagejot zijn dit seizoen meer dan 1.100 broedparen geteld. Het totaal van 4500 broedparen is voor Texel een stuk lager dan andere jaren. De afgelopen jaren schommelde het aantal tussen de 5.500 en 7.000 broedparen. Dit jaar zijn de vogels ook veel later gestart met nestelen en broeden dan andere jaren. Ook dit fenomeen was te zien in andere kolonies in Nederland en ook in het buitenland. De oorzaak is niet bekend. Wellicht is er samenhang met de huidige sterfte, onderzoek moet dit uitwijzen. 

Het risico dat mensen worden besmet met het vogelgriepvirus is klein. Ook om verspreiding naar andere gebieden te voorkomen is het advies dode en zieke vogels niet aan te raken.