Afbeelding
Foto:

Passie en tradities


Onlangs hebben wij, de topSlijtergroep, kennis gemaakt met de producten van Petrus Boonekamp Nederland, een kersvers Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in de import van Italiaanse drankenspecialiteiten. Het bedrijf is een 100% dochter van de CAFFO 1915 Group gevestigd in Calabrië. De geschiedenis van dit familiebedrijf gaat terug tot 1865 toen Giuseppe Caffo, Master Distiller, begon met het stoken van druivenpulp aan de voet van de vulkaan de Etna.

Nadat hij jarenlang ervaring had opgedaan bij verschillende distilleerderijen kon hij zijn droom verwezenlijken. In 1915 was hij in staat een oude distilleerderij te kopen in Santa Venerina op Sicilië. Aanvankelijk lag de aandacht bij de productie van sterke drank, alcohol en bijproducten van wijn. Geleidelijk verschoof dit naar de productie van historische likeuren geheel geproduceerd op natuurlijke basis.

Inmiddels staat de vierde generatie Caffo’s aan het hoofd van het bedrijf. In 1966 werd het bedrijf overgenomen door Sebastiano Caffo, derde generatie, samen met zoon Giuseppe Giovanni. Deze laatste staat tot op de dag van vandaag aan het hoofd van de Caffo Group. Hij wordt bijgestaan door zijn zoon Sebastiano Giovanni. Samen zetten zij de familietraditie voort. Het bedrijf produceert een breed scala aan gedistilleerde dranken, waaronder een aantal mooie Brandy’s, Grappa’s, kruidendranken en likeuren.

Wij hebben een vijftal likeuren en een Amaro in ons assortiment opgenomen. Amaro betekent bitter in het Italiaans. Deze kruidenbitter luistert naar de naam Vecchio Amaro del Capo. Dankzij de expertise van de familie Caffo is het product door de jaren heen verbeterd. Het bevat de actieve eigenschappen van verse vruchten, kruiden, bloemen en wortels allen afkomstig uit Calabrië. In totaal worden 29 ingrediënten gebruikt bij het samenstellen van het kruidenmengsel dat de basis vormt voor dit product. De producent adviseert het drankje ijskoud te nuttigen.

Vier van de vijf likeuren in ons assortiment dragen de naam S.Maria al Monte. De basis voor deze likeuren wordt gelegd in een recept afkomstig van de religieuzen van klooster Santa Maria al Monte. In de loop der tijd zijn er meerdere smaken aan toegevoegd. Dit van oorsprong Genuaanse merk onderscheidt zich door uitsluitend authentieke recepten en 100% natuurlijke ingrediënten te gebruiken zonder toevoeging en kleurstoffen.

De Limoncino Portofino, een verfijnde citroenschil-likeur wordt op traditionele wijze geproduceerd uit kleine Ligurische citroenen. De Amaretto wordt geproduceerd uit met de hand geplukte amandelen uit Sicilië, alsmede kruiden, vanille en een hoeveelheid oude Brandy. De koffielikeur, Elixir di Caffé, wordt vervaardigd met Arabische koffiebonen. Het brengt de passie van Italië voor koffie en tradities samen in het glas.

Als laatste in deze serie hebben we de Sambuca, een likeur op basis van steranijs en wilde vlierbloesem. Deze zijdezachte drank bevat echter wel 42% alcohol. Tenslotte hebben we nog de LiquorICE. Deze likeur wordt ook wel de originele Calabrische droplikeur genoemd. Eén van de belangrijke bestanddelen is de wortel van de zoethoutplant. Hiervan wordt gezegd dat het de stem verbeterd, de adem en de keel reinigt, slijmoplossend is en kalmerende eigenschappen bevat.