De erepenning voor Henk Brinkhuis van het NIOZ.
De erepenning voor Henk Brinkhuis van het NIOZ. Foto: Jeroen van Hattum

Erepenning Brinkhuis

Een man met oog voor zijn medewerkers, niet behept met een groot ego en iemand met een warme manier van leidinggeven. Lovende woorden voor prof. dr, Henk Brinkhuis die vrijdag officieel afscheid nam als directeur van het NIOZ.

Brinkhuis, die van november 2011 tot november 2021 tien jaar lang directeur van het NIOZ was, kreeg uit handen van burgemeester Michiel Uitdehaag de erepenning van de gemeente Texel uit waardering voor zijn inspanningen voor het onderzoeksinstituut op ’t Horntje.


Volgens de burgemeester kwam door de inventiviteit, overtuigingskracht en een vooruitziende blik van Brinkhuis een duurzame financiering van het NIOZ tot stand, waardoor het voortbestaan van het instituut voor de komende decennia is gewaarborgd. In 2014 kwam het NIOZ door bezuinigingen bij het Rijk financieel in zwaar weer, waarna onder aanvoering van Brinkhuis werd gewerkt aan een herstructurering van de organisatie (op Texel en in Yerseke). Ook kwam Universiteit Utrecht begin 2015 met een bijdrage van €24 miljoen (verspreid over tien jaar) over de brug voor nauwere samenwerking met het NIOZ. Het betekende al met al behoud van een hoop werkgelegenheid op het eiland in de wetenschappelijke sfeer.


Mede door de inzet van Brinkman werd een paar jaar geleden de secundaire rijk rond de NIOZ-polder versterkt tot primaire waterkering waardoor het NIOZ nu formeel binnendijks en niet meer buitendijks ligt zoals eerder het geval was. Het betekent dat de gebouwen van het onderzoeksinstituut plus de directe omgeving voor de komende eeuw beter beschermd zijn tegen de zee. Brinkhuis werkte voor de dijkversterking nauw samen met burgemeester Uitdehaag, oud-directeur Jan de Leeuw, adviseur Harry Baijens (met wie Brinkhuis ook samenwerkte voor de herstructurering) en vice-voorzitter Caroline Visser van het NWO, de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek waar het NIOZ onder valt. 


Daarnaast werd de afgelopen jaren bij het NIOZ de koers ingezet om in eigen beheer de nationale onderzoeksvloot (de Pelagia, Navicula en de Stern) te vervangen door de nieuwe Ana Weber, Wim Wolff en Adriaen Coenen. Daarmee wordt de positie van het NIOZ als leidend zeevarend onderzoeksinstituut gewaarborgd en verkeert Nederland in de top van het oceanografisch onderzoek. De overtuigingskracht van Brinkhuis is daarbij volgens Uitdehaag ongeëvenaard geweest. De erepenning van de gemeente bestaat sinds 1953 en is sindsdien 31 keer uitgereikt; 23 keer aan personen en 8 keer aan organisaties. De penning is er om waardering en dankbaarheid te tonen voor bijzondere verdiensten voor de Texelse gemeenschap.