Het college met Cees Hooijschuur, Michiel Uitdehaag, Rikus Kieft, Remko van de Belt en gemeentesecretaris Eva van der Bruggen.
Het college met Cees Hooijschuur, Michiel Uitdehaag, Rikus Kieft, Remko van de Belt en gemeentesecretaris Eva van der Bruggen. Foto: Job Schepers

Coalitie: geen windmolens, wel woningen

Een coalitieakkoord op hoofdlijnen dat veel ruimte geeft voor interpretatie. Texels Belang, GroenLinks en de PvdA stellen dat in het programma "een belangrijke rol is weggelegd voor inbreng van de inwoners en het biedt ruimte aan de inbreng van de partijen die niet direct in het college vertegenwoordigd zijn." 

Vol verwachting werd uitgekeken naar het programma en met name naar de punten waar de partijen ver uit elkaar lagen. In de Texelse Courant van 18 maart staat over de verkiezingsuitkomst het volgende: "Volgens GL-lijsttrekker Rikus Kieft moet de duidelijke stellingname van GroenLinks over windmolens een rol hebben gespeeld in de overwinning." De kersverse wethouder zei daarover: "Dat heeft ons stemmen gekost, maar ook zeker stemmen opgeleverd." Voor Texels Belang waren windmolens in aanloop onbespreekbaar en voorlopig trekt de partij van wethouder Cees Hooijschuur aan het langste eind. In het coalitieakkoord staat namelijk dat er de komende vier jaar geen windturbines komen op Texel. Een burgerberaad moet helderheid brengen: "Deze coalitie wil echt weten wat de inwoners van Texel vinden van de grote uitdagingen op het gebied van klimaat en energie en welke rol Texel daarin zou moeten spelen. Daarom gaan we hierover een Texels Burgerberaad organiseren. Dit willen we zorgvuldig voorbereiden en zorgvuldig uitvoeren. Dat kost tijd. De uitkomsten van dat Texels Burgerberaad over klimaat/energie liggen aan het eind van deze raadsperiode op tafel. Dit betekent dat deze coalitie geen nieuwe beleidsvoorstellen met betrekking tot opwekking van duurzame energie zal formuleren. Er komen dus de komende vier jaar geen windturbines of grote zonneparken op Texel."


Wanneer je sec kijkt naar het verkiezingsprogramma van GroenLinks is het burgerberaad exact wat er beloofd is, al wordt er wel gesproken over kleine windmolens. "GroenLinks Texel maakt een initiatiefvoorstel voor deze vorm van lokale energieopwekking waarmee de eigen bedrijfsvoering kan worden geoptimaliseerd, een kans geven", staat hierover in het programma. In de afgelopen periode trok GroenLinks nog de stekker uit de coalitie na het uitblijven van duurzame ambities.

Goed wonen

De coalitie heeft elkaar gevonden in de aanpak van de woningnood. "Bij nieuwe plannen op gemeentegrond bouwen we uitsluitend sociale en middenhuur. En koopappartementen voor senioren, gericht op doorstroming vanuit een grotere woning. Het realiseren van andere koopwoningen laten we over aan de markt. Eventuele tekorten op de grondexploitatie dekken we uit de Algemene Reserve", staat hierover geschreven in het akkoord. 

Koopwoningen voor gezinnen ontbreken in het programma. Dit lijkt te moeten komen uit de daarop volgende punten. "Op snipperlocaties gemeentelijke grond willen we ook ruimte bieden aan kleinschalige CPO- projecten (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap), mits die betaalbaar zijn en in de toekomst ook betaalbaar blijven." Om deze ook in de toekomst betaalbaar te houden wil de coalitie  werken met langdurige anti-speculatiebedingen. "We onderzoeken de mogelijkheden van het oprichten van een stichting of fonds waaraan deze woningen verplicht moeten worden terugverkocht, om ze betaalbaar voor Texel te behouden."

Korte termijn

Op gemeentegrond wil de coalitie op de kortst mogelijke termijn een 'flexibele schil van circa honderd tijdelijke woningen voor 15-20 jaar voor spoedzoekers, statushouders en jongeren' realiseren. Met 'Buurtskap De Tuunen' werd onlangs een soortgelijk project neergezet. Het nieuwe college wil in overleg met de toeristische sector nagaan of de gemeente recreatiewoningen kan huren voor tijdelijke woningnood. Ook werd tijdens de laatste raadsvergadering al gesteld dat de vrijkomende schoolgebouwen van de Jozefschool en De Fontein ingezet gaan worden voor tijdelijke huisvesting. 


In de strijd tegen woningnood wil het nieuwe college halverwege de raadsperiode in beeld hebben of de huisvestingsverordening voldoende succesvol is bij het beschermen van de Texelse woningmarkt en waar eventueel aanpassingen nodig zijn.