Achter de schermen

Voor en na


Het is om de vier jaar vaste prik: vóór de verkiezingen sta je als vertegenwoordigers van politiek en pers vrij intensief met elkaar in contact en na de verkiezingen is dat een stuk minder. Dat is op zich niet opzienbarend, de partijen hebben immers even tijd nodig om te zien wie het beste met wie kan gaan samenwerken. Meestal is het dan ook aan de partijen zelf om te laten weten hoe de vlag erbij hangt. Nu er een coalitieakkoord ligt tussen Texels Belang, PvdA en GroenLinks kijk ik zelf echter toch met enige verwondering terug op de afgelopen periode ná de verkiezingen (vanaf woensdag 16 maart) en dan vooral op de wijze waarop de partijen uit eigen beweging van zich hebben laten horen.


Die verwondering begint - met terugwerkende kracht - op dinsdag 29 maart als alle fracties aan het begin van de middag laten weten dat er twee informateurs worden aangesteld om te polsen welke partijen het beste met elkaar kunnen samenwerken. Die bekendmaking is kort nadat de krant van die dinsdag net de deur uit is, dus de timing is wat ongelukkig. Kwestie van jammer, maar zoiets gebeurt wel vaker. Daarna volgt de presentatie van de bevindingen van de informateurs op vrijdagmiddag 8 april. Goed verzorgd allemaal, maar ook weer net nadat de krant van vrijdag de deur uit is. Nou ja, het zal die vrijdagmiddag ongetwijfeld het beste uitkomen is op dat moment de gedachte.


Edoch; op vrijdagmiddag 8 april gaat het al rond dat de wethouderskandidaat van Texels Belang vermoedelijk niet langer de kandidaat zal blijven, zodat TB, PvdA en GroenLinks samen verder de coalitiebesprekingen in kunnen gaan. De vraag of dit klopt op een rustig moment voorgelegd aan TB, maar daar kunnen ze nog weinig zeggen. In de krant van dinsdag 12 april nemen we al wel mee dat er wat speelt bij TB en daarna besluiten we te wachten op de officiële bekendmaking van TB zelf.


Die volgt… op zondagmiddag 17 april eerste paasdag om 15:30 uur. Met alle respect, maar zoiets komt rechtstreeks uit het boekje ‘hoe probeer ik zo stilletjes mogelijk een moeilijke boodschap te brengen’. Dat doe je op een moment dat je vermoedt dat even niemand oplet (bijvoorbeeld een eerste paasdag) of juist als een ander heel veel lawaai staat te maken waar je een moeilijke boodschap stilletjes onderdoor schuift. Hier werd toch lichtjes gemorreld aan mijn geloof in toevalligheden. Pal daarachteraan kwam op eerste paasdag ook nog een tweede persbericht dat er twee formateurs waren gevonden om de nieuwe coalitie te smeden. Dat verzandde ter plekke in de bevestiging (na anderhalve week) dat de wethouderskandidaat van TB inderdaad was teruggetrokken.


Klap op de vuurpijl was afgelopen vrijdag 3 juni: om kwart voor één ’s middags maakte de gemeente het nieuwe coalitieakkoord bekend. Wederom kort na de deadline van de krant en vervolgens bleek dat de gemeente zelf in de ochtend al vrolijk het coalitieakkoord van TB, PvdA en GL op de eigen website had gezet. Dan sta je opeens achteraan in de rij.


Vooropgesteld: een raad/coalitie moet vooral doen wat hij/zij nodig acht en vooral ook de tijdstippen kiezen die hij/zij nodig acht. Normaliter ga ik ook geen overzichten maken zoals hierboven (ik heb echt wel andere dingen te doen om mijn tijd aan te besteden), maar na afgelopen vrijdag vond ik het toch even nodig om op een rij te zetten hoe de politieke partijen na de verkiezingen uit eigen beweging van zich laten horen en vooral de momenten waarop.


Ik houd het op toeval (het bericht dat de nieuwe coalitie er bijna uit was, kwam immers op maandag 16 mei op een gewoon normaal tijdstip naar buiten), maar tegelijkertijd zoemt het Texelse seeggie "dan moet er wel een meeuw in een fles skijte" (dat is wel heel bijzonder) zachtjes door mijn hoofd. Misschien goed om te benadrukken: hier zit geen kniezende redacteur die ervan baalt dat hij gepasseerd is (nou ja, beetje wel natuurlijk), maar het verbaast me oprecht dat na 16 maart gelegenheden om richting de bevolking te communiceren voorbij gelopen lijken te worden. Prima allemaal hoor, maar het staat wel in contrast met de media-aandacht die zeer op prijs wordt gesteld als de verkiezingen nog moeten plaatsvinden.


Jeroen van Hattum