De vale gier had afgelopen weekend na een aantal dagen weer geschikt voedsel.
De vale gier had afgelopen weekend na een aantal dagen weer geschikt voedsel. Foto: Erik Menkveld

Vale gier verrekt langzaam van de honger

Het dier zat de afgelopen dagen al wat stilletjes in een boom en was hard bezig om bij gebrek aan geschikt voedsel zoveel mogelijk de krachten te sparen.

Het leek er sterk op dat de vale gier, die sinds zondag 23 mei op Texel verblijft, langzaam aan het sterven was van de honger. Afgelopen week werd de gier - een aaseter en geen jager - bijgevoerd met een dode haas en een paar dode ganzen, waarna er meteen weer leven in de vogel kwam.

Tammer

Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp hield de vogel, die op land van de familie Smit bij Oosterend verblijft. sinds de aankomst een beetje in de gaten en het viel na een paar dagen op dat het dier vanaf donderdag steeds tammer werd. Marc zag dat de gier ook langer op één plek bleef slapen. Vrijdag zat de vogel de hele dag in een boom en sliep hij bijna de hele dag. De vogel ging volgens Plomp ook niet meer op zoek naar voedsel en werd minder alert. “Bij gebrek aan aas leek het erop dat de gier hier langzaam aan het sterven was.”

Eten

Een jager van het eiland stelde vervolgens een dode haas en wat dode ganzen beschikbaar die van het weekend - met toestemming van de familie Smit - op het land werden gelegd. De vale gier was volgens Marc vervolgens binnen drie minuten al van de dode haas aan het eten. “Dat geeft aan hoe groot de honger moet zijn geweest. In enkele minuten was de haas zo goed als verslonden. Daarna werd de gier ook direct weer alert. De rest van de zaterdag heeft de gier zich tegoed gedaan aan de ganzen die wat verderop in het land waren neergelegd.” Zaterdag werd ook meteen duidelijk hoe de vale gier en de koeien in het weiland met elkaar omgaan. “In het begin joegen de koeien de gier weg, ze hebben nu kalfjes”, vertelt Alphine Smit-Bakker. 

Kalfje

“Zaterdagochtend vroeg werd er weer een kalfje geboren. Ik weet dat een gier een aaseter is, maar bij zo’n geboorte is er veel bloed, dus we zijn erbij geweest om het kalfje te beschermen, mocht dat nodig zijn.” De gier toonde geen interesse in het kalfje en bleef vooral bij de dode ganzen in de buurt. De vale gier wordt inmiddels door tientallen Texelaars en tientallen vogelaars in de gaten gehouden. “Er staat een hele groep mensen met hun camera en verrekijkers aan de rand van het veld”, zegt Smit-Bakker. Ze vindt het niet erg. “Ik snap het wel. Het is een prachtig gezicht als de vogel opvliegt. In de lucht tussen de meeuwen zie je pas echt hoe groot hij is.”

Zevende

De vale gier broedt volgens het Vogelinformatiecentrum voornamelijk in Frankrijk, Spanje of Portugal. Het is de zevende keer dat er een exemplaar op Texel is. "De laatste jaren zien we ze steeds vaker. In Zuid-Europa gaat het beter met de gieren, er komen er steeds meer. Jongere vogels gaan wel vaker beetje zwerven en kunnen door een zuidelijke wind dan behoorlijk uit de richting raken. Als de vogel weer in conditie komt, dan is een terugtocht niet moeilijk. Ze navigeren feilloos weer naar hun broedgebied." Volgens Marc vertrekt de gier waarschijnlijk weer als het wat warmer wordt. Met thermiek kunnen deze vogels zonder veel moeite honderden kilometers ver zweven zonder actief te hoeven vliegen. Waarschijnlijk is het wachten op iets warmer weer.”