Jost Vloemans bij één van zijn schilderijen.
Jost Vloemans bij één van zijn schilderijen. Foto: Eigen foto

Uit de kunst bij ZOUT

In de ZOUT-expositieruimte aan de Abbewaal (bij de kinderboerderij) wordt vrijdag de vernissage (opening) van 'Uit de kunst' gehouden, een tentoonstelling met werk van kunstenaars Ruurd Dasselaar en Jos Vloemans.

"Ruurd en ik ontmoetten elkaar voor het eerst op een weinig inspirerende Algemene Ledenvergadering van Zout in de herfst van 2021. Deze ontmoeting was het begin van een veelbelovende nieuwe vriendschap tussen twee kunstschilders. Spontaan besloten wij de ietwat ingeslapen vereniging ZOUT nieuw leven in te blazen. Onze eerste stap in deze richting was de uitnodiging van alle leden voor een Get-Together- Sparring-Party bij Jos, die in grote getale werd bezocht. De party droeg bij aan de wedergeboorte van de kunstenaarsvereniging ZOUT", vertelt Jos. 

Jos Vloemans

Jos Vloemans, Rotterdam, 1948, is beeldend kunstenaar en sociologisch econoom. Hij woonde en werkte van 1974 tot 1978 in Ankara, Turkije, waar hij voor The Development Foundation of Turkey planning analysen maakte en onderzoek deed naar het agrarisch-economisch potentiaal van Turkije voor de EU, Brussel. Samen met zijn Zwitserse vrouw keerden zij terug naar Zwitserland, waar hij de daarop volgende 36 jaar menings - en marktonderzoek deed in zijn instituut Interdata in Luzern. In de afgelopen veertig jaar keerde hij jaarlijks terug naar Texel, dat hij in de zomers van 1972 en 1973 als badmeester op het strand had leren kennen. In 2014 vestigde hij zich met zijn partner permanent op het eiland.

Ruurd Dasselaar

Ruurd Dasselaar is beeldend kunstenaar en tandarts. Hij werkte sinds 1985 als zelfstandige praktijk in Kleve. Van 1996 tot en met 2006 in twee Centra voor Tandheelkunde en Implantologie, één in Duitsland en één in Doetinchem, in het Oosten van Nederland. Na 1 januari 2019 tot heden parttime als ZZP’er gespecialiseerd in de implantologie en reconstructieve tandheelkunde. In zijn jeugdjaren tekende hij veel met potlood en pen. In de zeventiger jaren was de keuze voor een 'echte' baan gangbaar. Vanuit zijn hart had hij liever de keuze voor een kunstacademie gemaakt, maar een ongewisse toekomst als kunstschilder tegemoet gaan? “Word maar tandarts", zeiden zijn ouders en zo geschiedde. Sinds 2006 kwam de drang tot expressie op doek en papier weer naar boven en werd het actief bezig zijn met schilderen opnieuw opgepakt. Met name het gebruik van kleuren en het effect ervan had daarbij mijn bijzondere belangstelling.

"Bij mijn werken komen de weergave van de natuur, maar zeker ook de mens in deze wereld, als onderwerpen voorbij. Voor mijn kunstwerken geldt ook de toevoeging dat er elementen van vervreemding hun weg er in vinden. Veel inspiratie wordt nu opgedaan op Texel rond De Slufter", vertelt hij.

Expositie

De expositie 'Uit de Kunst' is te bezichtigen vanaf 3 juni tot en met 19 juni, dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur en op de woensdagen 22, 29 juni en 6 juli 2022 van 11:00 tot 17:00 uur. De tentoonstelling wordt 3 juni geopend door burgemeester Uitdehaag. belangstellenden zijn welkom vanaf 16:30 uur.