Kinderen en leerkrachten verlaten voor de laatste keer De Fontein in Den Burg.
Kinderen en leerkrachten verlaten voor de laatste keer De Fontein in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Woningmoties

Twee moties over woningen met veel raakvlakken, maar teveel verschillend om in korte tijd samen te voegen, zo luidde in het ieder geval van de indienende partijen. (vervolg pagina 1.) 

Tijdens de raadsvergadering werden ook de moties 'Betaalbare koopwoningen' en 'Koophuizen betaalbaar maken en houden' aangenomen. Moties met veel raakvlakken, die toch teveel verschilden om ze binnen het tijdsbestek van schrijven en bespreken samen te voegen. In 'Betaalbare koopwoningen' wordt gekeken naar de situatie in Zaanstad. "De gemeente Zaanstad wil ook de doelgroep van Zaanse starters en huishoudens met lage middeninkomens ondersteunen om in hun woonwens te voorzien. Dit is mogelijk door het (laten) bouwen van woningen in de categorie sociale koopwoningen alsmede door ervoor te zorgen dat de woningen ook bij deze doelgroep terecht komen. De gemeente heeft de mogelijkheid om, met gebruikmaking van bestaande wettelijke ruimtelijke instrumenten, het bouwen van sociale koopwoningen te verplichten."


Het college heeft de opdracht gekregen contact te zoeken met de gemeente Zaanstad en te onderzoeken of het door hen ingezette systeem om starters en huishoudens met een lage middeninkomens van een sociale koopwoning te voorzien op Texel toepasbaar is en zich ook te oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden die door diverse gemeenten worden onderzocht. Het college komt voor het einde van het jaar terug bij de raad.


In de motie 'Koophuizen betaalbaar maken en houden' wordt het college opgeroepen 'in alle aankomende plannen waar het koopwoningen betreft waar mogelijk een koopgarantregeling of vergelijkbare regeling toe te passen en de raad in het najaar 2022 keuzes voor te leggen voor een koopgarant- of vergelijkbare regeling. 


Bij koopgarant koop je de woning van een woningcorporatie met korting en deze garandeert de woning ook weer terug te kopen als jij hem wilt verkopen. Bij koopgarant koop je de woning van een woningcorporatie met korting en deze garandeert de woning ook weer terug te kopen als jij hem wilt verkopen. Koopgarant is een vorm van ‘Verkoop onder voorwaarden'. Hiermee worden woningen duurzaam betaalbaar gehouden voor mensen met minder inkomen. Bij koopgarant ben je volledig eigenaar van de woning, echter hoe groter de korting, hoe lager het aandeel van de koper in de winstdeling bij verkoop van de woning. Er zijn voor de gemeente - die deze vorm niet eerder hanteerde - best wat haken en ogen aan dergelijke constructie. Mede daarom is de zinsnede "of vergelijkbare regeling toe te passen" opgenomen.