Paul en Ina van Sambeek moeten het dit jaar, zoals veel andere Texelaars, zonder strandhuisje stellen. "Balen, maar het is niet anders."
Paul en Ina van Sambeek moeten het dit jaar, zoals veel andere Texelaars, zonder strandhuisje stellen. "Balen, maar het is niet anders." Foto: Gerard Timmerman

Geen strandhuisje: “Balen, maar het is niet anders”

Algemeen

“Zo’n zonnige dag als vandaag hadden we beslist bij ons strandhuisje gezeten”, vertellen Paul en Ina van Sambeek. Maar dit jaar helaas niet. Door de zware februaristorm is dermate veel zand van het strand gespoeld dat er op paal 15 (noord en zuid), paal 17 (zuid), paal 19 (zuid) en paal 28 (naaktstrand) geen huisjes mogen worden geplaatst.

Ina en Paul hebben al een jaar of dertig een strandhuisje op paal 15. Zoals zoveel Texelaars. Ina: “Het is eigenlijk onze tuin. Als het even kon zaten we er elke dag. Alles wat je nodig hebt, was er. Een keukenblokje, strandstoelen, windschermen een parasol en stromend water uit de kraan verderop.” Ina ging onlangs met pensioen. “Ze vroegen wat ik ging doen. Naar ons strandhuisje natuurlijk. Nou, dit jaar niet dus. Naar het strand zonder strandhuisje is toch minder leuk.” 

Paul: “Ontzettend jammer. Maar als je hier om je heen kijkt snap je het wel. Het is hier véél te laag. Bij een flink hoog tij spoelt de hele boel weg.”