De Burgemeester net als in 2017 in zijn werkkleding.
De Burgemeester net als in 2017 in zijn werkkleding. Foto: Henk Cornelissen

Zeereus siert zeeaquarium

Algemeen

De grootste walvis die ooit in Nederland aanspoelde, is sinds zaterdag officieel te bezichtigen in Ecomare. Burgemeester Uitdehaag knipte symbolisch een rood-wit afzetlint door. In augustus 2017 moest een zelfde soort lint omstanders op afstand houden van het kadaver bij paal 18, nu mogen de mensen wel dichtbij de 23 meter lange vrouwelijke gewone vinvis komen.

Gisteren was een speciale bijeenkomst voor sponsoren en andere genodigden die de tentoonstelling van het skelet in het zeeaquarium mogelijk hadden gemaakt. Het publiek hing aan de lippen van walvisdeskundige Adrie Vonk die met de nodige humor uitlegde hoe de walvis op Texel terecht was gekomen. Het was een tragisch verhaal over een vrouwtjeswalvis die lag uit te rusten na het eten en tot twee keer toe door een groot vrachtschip werd geramd en mijlenver werd meegevoerd. 

2017. De vinvis op het strand bij paal 18.

“Ik heb begrepen dat we ook een beetje geluk hebben gehad met de plek waar het dier aanspoelde. Als die tweehonderd meter de andere kant op had gelegen, dus dichter bij het strandslag, was het in verband met het oog op de volksgezo..