Gemeente gaat belangstelling in splitsen van woningen polsen

De gemeente gaat vóór en na de zomer twee inloopmomenten houden om te polsen hoe de groot de interesse op Texel is om aan woningsplitsing te doen.

Het college is bereid te onderzoeken of het splitsen van woningen kan helpen de woningnood op het eiland te verlichten, maar wil dan wel eerst weten hoe groot de belangstelling is. Als die er is, wil het college beleid gaan formuleren voor het splitsen van woningen op Texel.


Het thema 'woningsplitsing' werd vorig jaar op de agenda gezet door Texels Belang, VVD en D66. De gemeenteraad besloot in oktober dat het college de mogelijkheden moest bekijken, waarna burgemeester en wethouders het rapport ‘Inzicht in woningsplitsen en opkoopbescherming' lieten maken. Het splitsen van woningen (bijvoorbeeld bij mensen die in een groot huis wonen waarvan ze lang niet alle ruimten meer gebruiken) kan volgens het college kansen bieden om (betaalbare) woningen aan de Texelse woningmarkt toe te voegen. Advies in het rapport is om onder voorwaarden woningsplitsen te stimuleren teneinde middeninkomens te bedienen.


In het rapport staat het advies om op Texel niet over te gaan tot de invoering van 'opkoopbescherming' wat ook al een paar keer is genoemd. Dat mag wettelijk alleen als er heel veel huizen door beleggers worden opgekocht, zodat opkoopbescherming noodzakelijk en effectief is. Volgens wethouder Remko van de Belt is opkoopbescherming een maatregel die sterk ingrijpt op de woningmarkt mocht deze worden ingevoerd.