'Gedacht aan belang kind bij verhuizing'

Het is een vraag die momenteel veel ouders van schoolgaande kinderen in Den Burg op de lippen ligt; waarom gaan de kinderen van de vijf basisscholen in Den Burg nu al naar de nieuwe Skool en niet pas na de grote vakantie?

Volgens voorzitter Jan Bot van Kopwerk was het een bewuste keuze om in het lopende schooljaar al naar het nieuwe schoolgebouw aan de Emmalaan te verhuizen, maar dan wel vanuit de gedachte dat het plein rond de school (formeel de natuurspeeltuin) tegelijk met de nieuwe Skool klaar zou zijn. 

"Het idee was dat de kinderen met hun huidige klassen en hun huidige juffen en meesters naar het nieuwe gebouw zouden gaan, zodat de verhuizing voor hen het meest vertrouwd zou overkomen. Ze zijn al met hun huidige juffen en meesters in het nieuwe gebouw wezen kijken en ze hebben zich met hen voorbereid op de verhuizing. Dan is het voor de kinderen wel zo prettig om vervolgens ook met elkaar naar het nieuwe gebouw te gaan." Volgens Bot is het ontzettend jammer dat het schoolplein nog niet klaar is, waardoor het anders loopt dan aanvankelijk voorgenomen.  Andere idee achter de verhuizing in een lopend schooljaar was dat er de rest van het schooljaar gelegenheid is om te zien hoe de praktijk zich uitpakt. "Je hebt in de eerste weken altijd te maken met aanloopperikelen en dan kun je die eruit hebben voordat je na de grote vakantie aan het nieuwe schooljaar begint." 

Volgens projectleider Peter van Velpen van adviesbureau VKZ wordt momenteel met man en macht gewerkt om het schoolplein - dat onder verantwoordelijkheid van de gemeente valt - zo snel mogelijk klaar te hebben. Volgens hem was het niet mogelijk om het eerder klaar te hebben (het werk begon al terwijl binnen de laatste werkzaamheden aan het schoolgebouw werden uitgevoerd). De aanleg van het plein moest met beleid gebeuren zodat de bestrating en de plaatsing van de speeltoestellen voor de kinderen op elkaar afgestemd bleef. Bedoeling is dat voor de Pinksteren de werkzaamheden kunnen worden afgerond. 

De nieuwe Skool kon gisterochtend het aantal te gebruiken ingangen al verdubbelen van twee naar vier, zodat de kinderen beter verspreid naar binnen kunnen gaan. De twee nieuwe ingangen erbij zijn een ingang voor Stella Maris aan de oostkant en een zij-ingang voor de kleuters van groep 1 en 2 van De Fontein. Drie ingangen aan de zuidkant kunnen nog niet worden gebruikt. De basisscholen in het gebouw hebben aan de ouders het verzoek gedaan om - als ze met de auto komen - te parkeren op het parkeerterrein bij de TXL sporthal een eindje verderop, zodat de kinderen het laatste stukje naar de Skool kunnen lopen. Dat moet drukte op het stukje terrein tussen de Skool en Deuce voorkomen.