Zeepaardje bij Ecomare.
Zeepaardje bij Ecomare. Foto: Ecomare.

Opgevangen zeepaardjes teruggebracht naar zee

Zes zeepaardjes die van de winter waren aangespoeld op het Texelse strand zijn afgelopen maandagavond terug naar zee gebracht nu het water voor de zeepaardjes weer voldoende op temperatuur is. Duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra lieten de diertjes onderwater los in een wierveld, zodat ze zich met hun staarten aan het wier kunnen vastpakken. 


De visjes lagen van de winter stuk voor stuk verkleumd op het strand, waarna ze door wandelaars - die zagen dat de zeepaardjes nog leefden - naar Ecomare werden gebracht. Dat gebeurde in plastic zakjes met een beetje zeewater. Bij Ecomare werden ze opgevangen in een wandaquarium in het Zeeaquarium waar dierverzorger Jarco Havermans de zeepaardjes verzorgde en met engelengeduld voerde. 


"De visjes kregen heel kleine garnaaltjes, mysis, te eten. Bij sommige duurde het lang voor ze zelf actief gingen eten. Door de mysis met een pincet voor hun neus te houden, stimuleerde Jarco hun eetgedrag. Uiteindelijk gingen ze allemaal eten als de kreeftjes in het water werden gedaan." De zeepaardjes waren tijdens de stormen op het Texelse strand aangespoeld.