Het braakliggende terrein op het complex Waaldereind.
Het braakliggende terrein op het complex Waaldereind. Foto: Ton Zegers

Realisatie Waaldereind dichterbij

De voorbereiding van het nieuwbouwproject Waalderstraat (Waaldereind) heeft Woontij uitbesteed aan Den Helder Vastgoed BV. "Het plan is grotendeels klaar. Het besluit over de investering moet nog worden genomen. Dat bereiden we nu voor, waarna we het voorleggen aan de Raad van Commissarissen. De buurt zal worden geïnformeerd en dan volgt de omgevingsvergunning.”


Waaldereind kent een lange historie. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Albert Heijn daar zou komen, er een nieuwe Welkoopwinkel zou komen, veertien sociale huurwoningen en zeven koopwoningen. In 2014 werd het plan door de raad afgeschoten. Het afschieten van Waaldereind betekent voor Woontij een strop van €3 miljoen en werden veel woningzoekenden de dupe. Het nieuwe plan omvat uitsluitend woningbouw. 

Op initiatief van (inmiddels oud-)commissaris Eric Hercules heeft Woontij een commissie Duurzaamheid en een commissie Volkshuisvesting ingesteld. “Bedoeld om daar in overleg meer invulling aan te geven.”

De tijd dat Woontij investeerde in bedrijfspanden, zoals dat van Rijkswaterstaat en Welkoop, is al een tijd voorbij. Sinds 2015 mogen woningcorporaties alleen investeren in sociale huurwoningen of maatschappelijk vastgoed. Een aantal panden is al verkocht, zoals dat van Rijkswaterstaat. Woontij heeft ook een overeenkomst getekend over de verkoop van de voormalige Tesselhoeve aan de Kogerstraat, aan de huidige pachter van De Stal, begin volgend jaar.