De Schuttehof, project van Woontij.
De Schuttehof, project van Woontij. Foto: Archief Texelse Courant.

Hoe doet Woontij het financieel?


"Financieel staan we er goed voor", meldt Woontij-directeur Jan van Andel. 

"We worden jaarlijks getoetst en voldoen aan de financiële normen. Ook is er extra ruimte voor investeringen en om nieuwe projecten te realiseren. De begroting voor 2022 komt uit op een verlies van €1,4 miljoen. Het verlies wordt veroorzaakt door waardevermindering van het onroerend goed. Weliswaar is de prognose dat de woningvoorraad met bijna €5 miljoen stijgt, daar tegenover staat een afboeking voor onrendabele investeringen van circa €10 miljoen. Het resultaat op de gewone verhuur van woningen wordt begroot op een positief resultaat van €2,4 miljoen. De begroting voor 2022 houdt rekening met een post voor €5,1 miljoen voor onderhoud. Maar over de exacte aanpak daarvan kan Van Andel nog niet heel concreet zijn. Een extra zorgpunt op dit moment is de schaarste aan bouwmaterialen en sterk stijgende bouwprijzen

De vraag naar een huurwoning is onverminderd groot. “We hopen dat nieuwbouw in de dorpen tot kortere wachttijden leidt.” Er zit veel in de pijplijn. Woningen op vrijkomende locaties (zoals de Jozefschool, Fontein, Kompas, Drijverschool, de bibliotheek en d’Ouwe Ulo, het voetbalveld in Oudeschild, achter de Bijenkorf in Oosterend), 20 units voor de Texel Academy en het project Waalderstraat. Opgeteld gaat het de komende jaren om een paar honderd nieuwe woningen.”

"We hebben ook een nieuw vastgoedteam. Twee projectmanagers die fulltime bezig zijn met nieuwbouw, renovatie en vervanging van wooncomplexen. Voorheen was dat er eentje, die het erbij deed. En we hebben een manager met ervaring die er op toeziet dat processen goed lopen. Als projectmanager Wonen verzorgt Christine Groen de communicatie met de bewoners."

"Voor deze mensen hebben we in Den Helder extra kantoorruimte gehuurd. Wat we ook zien is dat van de nieuwe mensen vrijwel geen nieuwe mensen op Texel zijn gaan wonen. De huizen zijn te duur. Maar er zijn ook mensen die niet op Texel willen wonen. Zij werken meer op afstand en dat gaat ook prima.”