Huurwoningen zoals deze aan de Thijsselaan hebben een "verkooplabel".
Huurwoningen zoals deze aan de Thijsselaan hebben een "verkooplabel". Foto: Gerard Timmerman

Nieuwbouw na verkoop huurhuis

Een woningcorporatie die huizen verkoopt. Niet iedereen kan daar met z’n verstand bij. “Voor elke woning die we verkopen, kunnen we meerdere nieuwe woningen financieren. Huizen die meer passen bij de vraag van nu en in de toekomst”, vertelt Woontij-directeur Jan van Andel.

Veel (huur)woningen sluiten niet meer aan op de behoefte. “Huishoudens worden kleiner. Daarom verkopen we eengezinswoningen. Maximaal twintig per jaar, waarvan we er veel hebben. Met de opbrengst investeren we in woningen voor kleinere huishoudens. Dat kunnen seniorenwoningen zijn, zoals voor Omring. Of appartementen, zoals aan de Gasthuisstraat. Maar ook kleinere woningen, zoals aan de Loodssingel in Oudeschild of de Botterstraat in Oosterend. Zogeheten rug-aan-rug woningen voor één persoon of kleiner woningen voor meerdere, die we ook gaan bouwen achter de Bijenkorf.”

"Het is niet ons doel iedereen levenslang in een huurhuis te houden. Door woningen te verkopen helpen we starters op de kopersmarkt. Ze zijn in verhouding betaalbaar en bieden de Koopstartregeling als het inkomen beperkt is. Dan geven we 20 procent korting op de aankoopprijs. Met de afspraak dat bij doorverkoop 20 procent van de opbrengst naar Woontij gaat. We verkopen niet alleen aan huurders, maar huurders van Woontij krijgen voorrang. De interesse komt vooral van jonge huishoudens, die op Texel willen blijven wonen en doorstromen naar een koopwoning. Zij laten dan een huurwoning achter waarin weer andere starters kunnen wonen."