Grafische weergave over duurzaamheid: vergroening van woningen bij Woontij.
Grafische weergave over duurzaamheid: vergroening van woningen bij Woontij. Foto: Bron Woontij

Energieproof huurhuis uitdaging Woontij

Verduurzaming van woningen staat hoog op de agenda. Van bezitters van een eigen huis, om minder energie te verbruiken. Hoe zit dat met huurwoningen van Woontij?


Menig huurder van een oudere, slecht of matig geïsoleerde woning van Woontij kreeg twee jaar geleden het aanbod om hun woning op kosten van Woontij te laten verduurzamen. Hun huurhuis zou dan een groen label krijgen. De woning zou wel meer punten krijgen, de directe huur zou niet omhoog gaan, indirect mogelijk wel, maar daar zouden lagere energiekosten tegenover staan.

Weerstand

Desondanks ondervond Woontij veel weerstand. Directeur Jan van Andel: “Het aanbod was op vrijwillige basis. De helft van de huurders die we benaderden wilde het niet. De maatregelen trokken hen niet aan, hadden teveel impact of ze waren bang voor huurverhoging. Ook werd aangegeven dat ze toch al weinig energie gebruiken en op dat moment waren de brandstofprijzen vrij laag. Jammer. Huurders zouden er nog lang van kunnen profiteren, zolang ze er wonen.

Woningen met verkooplabel

Het betreft woningen met een “verkooplabel”. Dat zijn woningen die worden verkocht nadat de huurder de huur opzegt. Ons beleid was om daar niet teveel aan te doen, maar de Bewonersvereniging heeft ervoor gepleit om de huurders van deze woningen toch een aanbod van verduurzaming te doen, zodat deze woningen een groen energielabel kunnen krijgen.”

De vraag is hoe de bewoners die het aanbod toen afwezen bij de huidige brandstofprijzen zouden reageren. “Op redelijk korte termijn gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn om slecht geïsoleerde huizen snel aan te pakken. Voor alle overige woningen maken we ook plannen. Verduurzaming is een belangrijke opgave. In 2050 moeten alle woningen van het gas af, misschien moeten we zelfs eerder naar alternatieven zoeken.”

Oudere woningen

"Een deel van onze oudere woningen hebben we wél kunnen verduurzamen. Diverse wooncomplexen zijn al energiezuinig gemaakt, zoals Strendertuus, De Poolster en Den Andel.”

Jan van Andel heeft nog geen signalen dat huurders door de hogere brandstofprijzen in betalingsproblemen komen. “We kijken wél naar de (reguliere) huurverhoging per 1 juli. In hoeverre kunnen we dat op een verantwoorde manier doen. We doen dat in overleg met de Bewonersvereniging. Het is een wat onzekere tijd, de energieprijzen stijgen, dus de woonlasten van veel mensen worden flink hoger. Het is nog niet duidelijk hoe iedereen gecompenseerd wordt.

Veel huurders hebben een laag inkomen, geen ruimte in hun budget en komen snel in de problemen. Als er dan ook nog een huurverhoging overheen komt. We willen meer tijd nemen om dat te onderzoeken en de effecten in kaart te krijgen. 


Anderzijds stijgen voor ons ook de kosten en moeten wij investeren en verduurzamen. Maar waarschijnlijk stellen we de huurverhoging uit. Voor 2024 mogen we van de minister waarschijnlijk helemaal geen huurverhoging doorvoeren. Die ruimte is er volgens hem doordat de verhuurdersheffing die woningcorporaties moeten betalen wordt afgebouwd.”