TB, PvdA en GL nagenoeg klaar met vorming nieuwe coalitie

De vorming van de nieuwe coalitie van Texels Belang, PvdA en GroenLinks is op weg naar de laatste fase en nagenoeg afgerond.

Volgens de drie partijen, die bij de verkiezingen op 16 maart elk drie zetels kregen, lijkt niets nog in de weg te staan om de komende vier jaar met elkaar de coalitie te vormen. Deze week worden de laatste gesprekken gevoerd en moeten er volgens de drie partijen nog een "paar laatste punten en komma's worden gezet" en achterbannen worden geïnformeerd.


Cees Hooijschuur (Texels Belang), Remko van de Belt (PvdA) en Rikus Kieft (GroenLinks) zijn de beoogd wethouders in het nieuwe college. Zij worden volgens de partijen in het kader van een integriteitscheck door een extern bureau gescreend.

Bedoeling is dat zij dinsdagavond 7 juni in een extra raadsvergadering worden beëdigd. In het eerste weekend van juni wordt het coalitie-akkoord bekend. Daarin staat beschreven wat Texels Belang, PvdA en GroenLinks de komende jaren met elkaar willen bereiken.


Een coalitie van TB, PvdA en GL is conform het advies dat informateurs Jan Beijert en Corry Heijne op 8 april gaven, nadat ze alle politieke partijen hadden gesproken. Daarna werden Andrew Albers en Piet Heijnen aangesteld als formateurs om de vorming van de nieuwe coalitie met TB, PvdA en GL te bespreken. De drie partijen zeggen terug te kijken op gesprekken en onderhandelingen die in een goede, constructieve en open sfeer zijn verlopen. "Er is zin om te starten en vertrouwen in een stabiele en collegiale bestuursperiode."