Job Schepers en Duncan Whyte.
Job Schepers en Duncan Whyte. Foto: Jeroen van Hattum

"Lezers niet moeten dwingen tot digitaal"

De Texelse Courant is nog altijd naarstig op zoek naar bezorgers voor de wijken 'De Cocksdorp' en ‘Postweg/ Het Noorden'. Het invullen van deze wijken blijkt een lastige kwestie.

De Texelse Courant in de brievenbus op dinsdag- en vrijdagmiddag. Wat altijd zo vertrouwd en vanzelfsprekend is geweest, staat momenteel in een paar wijken op losse schroeven. De arbeidsmarkt staat onder druk en ook het vinden van krantenbezorgers is de laatste jaren steeds lastiger geworden. Niet alleen op Texel overigens.


Momenteel zoekt de Texelse Courant naar bezorgers voor twee wijken, waarvoor ondanks herhaaldelijke oproepen nog geen invulling is gevonden: de ene is in polder Eierland en de tweede in De Cocksdorp. De tijd begin te dringen. We praten hierover met uitgevers Job Schepers en Duncan Whyte. De laatste: “Zowel landelijk als regionaal, zeker ook op Texel, is er een grote druk op de arbeidsmarkt. Naast onder meer winkels, schoonmaakbedrijven en de horeca, geldt dat ook voor uitgevers die steeds meer moeite hebben om hun kranten bij de mensen thuis bezorgd te krijgen. Job: "in de dorpen ging het tot nu toe nog wel, daar merken we dat scholieren het prettig vinden om maar twee keer per week een krant te bezorgen, waarvoor ze bovendien niet vroeg uit bed hoeven. Jongeren vanaf 13 jaar mogen ook in winkels en horeca beginnen en uiteraard kunnen ze op Texel daar ook zo aan het werk. Maar niet iedereen vindt dat leuk en degenen die liever met wat meer vrijheid buiten op pad zijn, komen dan bij ons terecht.”

Duncan haakt in: “Het probleem tekent zich met name af in de ‘buitenwijken’. Deze moeten soms met een auto worden bezorgd. Vroeger hadden we daarvoor ook nog wel eens oudere Texelaars op een brommer aan het werk, maar die vind je eigenlijk niet meer. Dit zijn dus wijken waarvoor je een rijbewijs en een auto moet hebben. De verdiensten zijn echt prima, daar ligt het niet aan. Bezorgers die dit werk doen vertellen ons dat het leuk werk is wat enorm wordt gewaardeerd door hun abonnees." 


Deze week verspreidt de Texelse Courant een flyer met een vacature voor de wijk ‘De Cocksdorp' en de autowijk ‘Postweg/ Het Noorden'. Vroeger bestond deze laatste uit twee wijken, maar deze zijn al enkele jaren samengevoegd om voor de toenmalige bezorger een leukere, meer rendabele route te maken. De wijk in De Cocksdorp is een ideaal baantje voor een scholier uit het dorp of een volwassene die het leuk vindt om wat om handen te hebben en een extraatje te verdienen. Het is handig als je in het dorp woont - de kranten en folders worden thuisbezorgd - maar niet noodzakelijk. Voor iemand van elders vergoedt de krant de reiskosten door middel van een kilometervergoeding.


Job, tevens hoofdredacteur van de krant: “We merken dat de jongere generatie weliswaar steeds vaker kiest voor online lezen van de krant, ook die van ons, maar het zou jammer zijn wanneer de abonnees in één van deze wijken daartoe gedwongen zouden worden. Dat voelt niet goed, dus laten we hopen dat we op korte termijn iemand vinden die deze handschoen op wil pakken”.

 

Mensen die belangstelling hebben voor één van beide wijken kunnen mailen naar info@lenr.nl of bellen (0222) 36 26 00.