Gor Khatchikyan.
Gor Khatchikyan. Foto: Reinier Zoutendijk

"Samen zoeken naar antwoorden"

Gor Khatchikyan, die van 1999 tot 2005 op Texel woonde en naar school ging, is komend weekend even terug op het eiland. Hij geeft bij de Baptistengemeente in Den Burg een spreekbeurt. Hij preekt uit de Bijbel en vertelt over zijn werk als arts op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

Hij is landelijk inmiddels een bekend gezicht voor veel mensen sinds zijn optredens in talkshows op televisie waarin hij vertelde over zijn ervaringen met het coronavirus. Voor veel Texelaars is Gor Khatchikyan nog altijd de jongen die in 1999 met zijn familie op Texel kwam wonen nadat ze waren gevlucht uit Armeniƫ. Zijn schooltijd bracht hij door op de OSG in Den Burg waar hij opviel door zijn gemotiveerdheid en talent om te spreken in het openbaar. In 2005 haalde hij cum laude zijn vwo-diploma, waarna hij van het eiland vertrok om in Amsterdam Geneeskunde te gaan studeren. Tegenwoordig is de 35-jarige Khatchikyan arts op de spoedeisende hulp van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein.


Zijn spreekbeurt bij de Baptistengemeente aan de Julianastraat in Den Burg is voor hem een terugkeer naar een vertrouwde plek. De familie Khatchikyan bezocht regelmatig de diensten van de Texelse Baptistengemeente. "Ik kwam er voor het eerst toen ik 13/14 was en ik ben er tot mijn 18de gebleven", vertelt Khatchikyan. "Dat was voor ons een periode waarin we veel steun van anderen hebben gekregen. Dat heeft geholpen om Nederland te leren kennen en om vrienden te maken." Khatchikyan komt in aanloop naar de lezing al wat eerder naar het eiland, zodat hij een aantal vrienden  van vroeger ook weer even kan bezoeken.


Tijdens zijn spreekbeurt maakt hij verhalen uit de Bijbel praktisch door gebruik te maken van zijn ervaringen op de spoedeisende hulp. "Daar krijg ik bijna altijd te maken met mensen die door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte opeens kwetsbaar zijn geworden en voor levensvragen komen te staan. Ik sta op die momenten vaak letterlijk dichtbij die mensen omdat ik ze behandel en dat leidt tot bijzondere ontmoetingen en gesprekken over de zin van het leven. Mensen gaan zich op die momenten echt vragen stellen over het leven. Antwoorden heb ik niet, maar we gaan op die momenten wel samen met elkaar op zoek naar antwoorden." Het onderwerp corona komt mogelijk nog even voorbij, maar het is niet het hoofdonderwerp. Khatchikyan is op uitnodiging van voorganger David Lodder te gast. Hij geeft in den lande vaker spreekbeurten, veelal in kerkelijke gezelschappen, om te vertellen hoe mensen voor levensvragen kunnen komen te staan en daarmee omgaan.

Samenleving leren kennen en vrienden gemaakt in kerk

Khatchikyan was 12 jaar oud toen hij in 1999 met zijn ouders en broer Grigor op Texel kwam. Het gezin woonde eerst op de Vogelmient in De Koog waar eind jaren negentig vluchtelingen werden opgevangen en verhuisde daarna naar de aanvullende opvang van het COA op Noorderbuurt bij Oosterend. Toen die in 2003 werd gesloten, moest de familie Khatchikyan naar de overkant. 


Gor bleef op Texel, zodat hij de OSG kon afmaken. "Ik mocht in die tijd doordeweeks op Sint Donatus bij de familie Van Rijsselberghe slapen, zodat ik niet elke dag van en naar de overkant hoefde te reizen en niet naar een andere school hoefde te gaan. Daar ben ik ze dankbaar voor." De jonge Gor viel destijds al op met zijn welbespraaktheid waardoor hij in 2005 de OSG mocht vertegenwoordigen bij een sprekers- en speechschrijverswedstrijd van de BBC waarin hij het tot de finale schopte. Dat was onder meer te danken aan de begeleiding van Jacques Deppe, zijn docent Engels. Khatchikyan liet later weten dat de deelname hem motiveerde om in het openbaar te spreken. Toenmalig leraar Nederlands Hans Frank hielp hem de taal machtig te worden en rector Henk de Vries van de OSG betekende destijds veel voor hem.


Een blik in het archief van de Texelse Courant leert dat Khatchikyan ook op andere vlakken al op jonge leeftijd diverse talenten had. Hij speelde piano (onder meer op de OSG en het Solistenfestival van Artex) waarvoor hij mocht oefenen op de piano van Klif 12 in Den Hoorn. "Zelf hadden we geen piano, maar daar kon ik terecht zodat ik kon spelen." Toen hij op de Vogelmient woonde, was de jonge Gor actief bij de junioren van SV De Koog waar hij zich mocht uitroepen tot topscorer van de jeugd. 

 

Tijdens zijn studententijd viel hij landelijk op met zijn deelname van het TV-programma 'Het Nieuwe Lagerhuis' van de VARA (een debatprogramma) en in 2012 verwierf hij landelijke bekendheid door het TV-programma 'Premier gezocht' te winnen. Na het uitbreken van corona in 2020 verscheen hij geregeld op TV bij onder meer Op1 en Jinek/Beau om te vertellen over het virus en de grote impact daarvan. De preek van Gor Khatchikyan begint komende zondagochtend om 10:00 uur in Eben Haezer aan de Julianastraat in Den Burg.


Jeroen van Hattum