Uitvoering bouwplan De Akker Oosterend stap dichterbij

De bouw van achttien woningen op de plek van de voormalige basisschool De Akker in Oosterend is weer een stap dichterbij gekomen. De gemeente is van plan een aanliggend stuk grond, dat erbij kan worden getrokken, te verkopen aan de initiatiefnemers, verenigd in de stichting Voor Mekaar in Strend.


De gemeente beschouwt de stichting als de enige serieuze gegadigde, maar heeft nog wel de plicht dat bekend te maken met een reactietermijn van twintig dagen, voor mogelijk andere geïnteresseerden. Er wordt echter niet verwacht dat iemand bij de stichting nog een spaak in het wiel zal willen steken. De grond gaat van de Vereniging ter bevordering van Protestants-christelijk Onderwijs naar de stichting, maar de gemeente had het eerste recht van koop en fungeert in dit geval dus als tussenstation.

De stichting Voor Mekaar in Strend is van plan op deze plaats achttien betaalbare, levensloopbestendige woningen te bouwen. Het gaat om tien appartementen en acht grondgebonden woningen. De appartementen zijn zgn. 0-tredenwoningen: woonkamer, slaapkamer, keuken en sanitair liggen in dezelfde woonlaag. De appartementen op de verdieping zijn bereikbaar met een lift.

Bij de verkoop krijgen maatschappelijk- en economisch gebonden kopers voorrang. Door de Stichting is aangegeven dat de indicatieve koopprijs voor de appartementen op de eerste verdieping 225.000 euro bedraagt. Voor de grondgebonden woningen varieert deze van 355.000 tot 385.000 euro, afhankelijk van de kavelgrootte. De prijzen zijn vrij op naam, naar het prijspeil van januari 2022.


Voor de bestemmingswijziging is de gemeente al een procedure begonnen en het ziet ernaar uit dat de stichting weldra de omgevingsvergunning kan aanvragen. Als in die procedure geen vertraging ontstaat, zou begin volgend jaar aan de bouw kunnen worden begonnen. “Het mooie aan dit plan is dat het een initiatief van de inwoners is en ik ben er blij om dat het ook kan. Nu staat er niet veel meer in de weg”, denkt wethouder Hennie Huisman.