Aanvaring NIOZ over

nieuwbouw Pelagia

Het NIOZ en scheepsbouwer Damen zijn in een geschil verwikkeld over de inhoud van een overeenkomst voor de bouw van de opvolger van onderzoeksschip Pelagia. De rechter heeft het NIOZ opgedragen de overeenkomst aan te passen.


Het NIOZ is voor de bouw van de Pelagia II in juli 2020 een aanbestedingsprocedure gestart met het doel een opdrachtnemer te vinden die het door NIOZ verstrekte conceptueel ontwerp uitwerkt tot een detailontwerp en het schip realiseert. De richtprijs voor de realisatie van het schip bedraagt €62 miljoen, excl. BTW.

Damen heeft als één van de drie geselecteerden op 29 april 2021 ingeschreven. Daarna volgde een onderhandelingstraject. Damen heeft het NIOZ onder meer gevraagd de eisen ten aanzien van het onderwatergeluid aan te passen.


Op 21 januari 2022 liet Damen aan het NIOZ weten dat het risicoprofiel van de overeenkomst zodanig hoog is dat zij geen mogelijkheid ziet om in te schrijven, ondanks de omstandigheid dat zij vanaf december 2020 intensief aan de aanbesteding heeft gewerkt en daarin een €1 miljoen heeft geïnvesteerd. Drie dagen later meldde het NIOZ aan Damen meegedeeld dat zij de overeenkomst niet zal aanpassen. Daarop stapte Damen naar de rechter.

"Onvolwassenheid"

Die spreekt in het vonnis over “onvolwassenheid van het contract, een scherpe oplevertermijn (waaruit op voorhand iedere speling al uit onderhandeld lijkt te zijn) gecombineerd met een onnauwkeurig uitgeschreven en ook inhoudelijk gebrekkige geschillenregeling”.


Om uit de impasse te komen adviseert de rechter het NIOZ voor spoedadvisering een specialist in de arm te nemen die goed thuis is in scheepsbouwtrajecten. En geeft het instituut de opdracht om binnen 30 dagen na het vonnis de overeenkomst zodanig aan ter passen dat recht wordt gedaan aan het vonnis.

Vertraging

Het NIOZ verwacht dat als gevolg van dit vonnis de nieuwbouw van de Pelagia circa drie maanden zal worden vertraagd. De oplevering van het onderzoeksschip staat momenteel gepland op eind 2024/begin 2025. “De uiteindelijke planning is afhankelijk van de afspraken met de werf aan wie de opdracht wordt gegund.”


In hoeverre de actuele situatie op de wereldmarkt van grondstoffen (schaarste, hogere prijzen, etc.) effect op de nieuwbouw van het schip zal hebben, is volgens het NIOZ op dit moment niet in te schatten. “Het zal hoogstwaarschijnlijk invloed hebben. Maar ook zonder deze vertraging, zou dit aan de orde zijn.”