Toosten met een bekertje limonade op het nieuwe klaslokaal.
Toosten met een bekertje limonade op het nieuwe klaslokaal. Foto: Jeroen van Hattum

"Het is geen ideale situatie, hopelijk betijt het de komende tijd"

Het gemopper was de afgelopen dagen niet van de lucht. Ouders die hun kinderen naar de nieuwe Skool in Den Burg brachten, kwamen woensdagochtend te midden van de verkeersstromen op een meer dan vol schoolplein terecht.

Daar was het woensdagochtend op de eerste dag druk toen de kinderen naar binnen gingen. Dat gebeurde in groepen en bij meerdere kinderen was het buiten even huilen voordat ze het nieuwe schoolgebouw betraden. Bijkomend was dat woensdagochtend bij veel kinderen beide ouders waren meegekomen, waardoor het extra druk was op het schoolplein dat nog niet klaar is. De kinderen moesten woensdagochtend ook allemaal door één ingang naar binnen.

Het nieuwe schoolgebouw aan de Emmalaan kent zeven ingangen, waardoor de kinderen straks rondom (en op eigen plekken) naar binnen en naar buiten kunnen gaan. Woensdagochtend kon er maar één ingang worden gebruikt omdat het schoolplein nog niet klaar is. Bedoeling is dat de situatie na de Hemelvaart anders moet zijn. Donderdagochtend was het op het schoolplein ook al minder druk, mede door maatregelen die de scholen woensdag meteen namen om de doorstroming te verbeteren. Kinderen van groep 3 tot en met 8 mogen sinds donderdag zelf naar binnen en er is een scheiding aangebracht in het parkeren van de fietsen bij school (langs het fietspad tussen de OSG en de sporthal). De kinderen mogen de fietsen tussen of tegen de fietsenrekken langs het fietspad zetten en de ouders mogen ze in groen langs de kant of bij de sporthal zetten. Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat de gemeente met de scholen in gesprek is over maatregelen om de situatie te verbeteren. "Het is nu niet de ideale situatie, maar het is ook een kwestie van gewenning. Het moet een aantal dagen betijen." De gemeente was bij de eerste dag bewust nog niet officieel vertegenwoordigd, maar liet op school wel fruit uitdelen aan de kinderen.

Binnen ging het er woensdagochtend geheel anders aan toe dan buiten. De kinderen hadden allemaal al een keer de school bezocht en wisten waar hun lokalen waren. Afbeeldingen op de deuren (op kinderooghoogte) maken duidelijk welk lokaal bij welke school hoort en de meesters en de juffen zorgden er eveneens voor dat de nieuwe omgeving meteen vertrouwd overkwam. Een paar kleuterjuffen pakten dat tactisch aan door in het kringgesprek meteen te beginnen over de stoeltjes en een kast die mee waren gekomen uit de oude school.