Afbeelding
Foto: Heleen Vink

Opera Russenoorlog

Operavoorstelling De Russenoorlog gaat vrijdag 20 mei in première in de Burghtkerk. Het dramatische verhaal van de 800 Georgische soldaten die in de Tweede Wereldoorlog op Texel verzeild raakten. Muziek en verhalen van ver én van Texelse bodem.

De Russenoorlog, waarbij Georgische soldaten in Duitse dienst op 6 april 1945 in opstand kwamen, bracht een onverwacht en vooral dramatisch einde aan de oorlog op Texel teweeg, die door de schermutselingen ook nog eens ruim twee weken langer duurde. De opstand maakte veel slachtoffers, onder soldaten en Texelse burgers. Daarnaast veel schade door de bombardementen en beschietingen en de vele branden. Texel werd uiteindelijk op 20 mei bevrijd.

De opera die over de opstand is gemaakt beleeft nu de première van de geënsceneerde uitvoering. De compositie is geïnspireerd door een eerdere compositie van Eduard de Boer, libretto: Pip Barnard. Sopraan: Bauwien van der Meer, bariton: Jeroen Manders, arrangementen, piano en orgel: Marco Kalkman. Met medewerking van het Artex Kamerkoor onder leiding van Ellen Verburgt en Texelse figuranten onder regie en leiding van Bert Schuiling.

Het project Ooggetuigen door leerlingen van OSG De Hogeberg zorgt met een foto-expositie voor het decor tijdens de uitvoering. Ooggetuigen is een project voor scholieren die waar gebeurde situaties opnieuw in scene zetten en fotograferen. VWO 4 van OSG De Hogeberg is de afgelopen maanden hiermee bezig geweest met het thema de opstand van de Georgiërs op Texel. Deze foto’s zullen worden geëxposeerd en via projectie als decor functioneren.

Jaarlijks organiseert M.A. Intorno de Texelse opera4daagse. Nu in samenwerking met Artex, OSG De Hoge Berg en Texel CultuurEiland. De artistieke leiding van Intorno vindt het spijtig dat opera "De Russenoorlog" nu samenvalt met de oorlog van Poetin in Oekraïne, maar: “vrede is nooit vanzelfsprekend en als katten in het nauw maakten ook de Georgiërs destijds rare sprongen om het vege lijf te redden: het komt dus heel dichtbij”.

Aanvang 16:00 uur en 20:00 uurToegang vrij (evt. gift na afloop), reserveren via: www.opera4daagse.nl (of: opera4daagse@gmail.com / 06.54758113)

Ooggetuigen