Mother Russia van Helene Draaijers met de 'roos der liefde'.
Mother Russia van Helene Draaijers met de 'roos der liefde'. Foto: Aangeleverd

Oekraïne speelt rol op expositie Oosterend

Corien Groenendijk en Hélène Draaijers exposeren in de maanden mei en juni werken in de Strender Vermaning aan de Peperstraat 26 in Oosterend.

Een belangrijk deel van de opbrengst gaat volgens Corien naar de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De expositie staat in het teken van de zee en een aantal werken is gebaseerd op de oorlog in Oekraïne. Corien schreef een vlammend gedicht naar aanleiding van de oorlog en dat werd het uitgangspunt voor een persoonlijk werk met de titel "Reconnect to purity and serenity, that's the Angels answer to war.” Al werkende aan het werk kwam er bij haar een gestalte tevoorschijn die in zekere zin een antwoord geeft op haar vurige bede. Hélène baseerde zich meer op het groteske beeld van "Mother Russia”, waarin een krachtige vrouw met opgeheven zwaard oproept tot de strijd. Hélène maakte hierop een variant van Mother Russia waarbij de "roos der liefde” het zwaard heeft vervangen. Dat is in een landschap in de kleuren van de Oekraiënse vlag. De titel van het werk is:”Putin! Mother Russia wants you to think different!” 

Beide werken hangen op de bovenverdieping van de Vermaning. Het gedicht waarop beide werken gebaseerd zijn, ligt eveneens ter inzage in de Vermaning. De expositie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13:30 tot 16:00 uur.