Ericka Voortman kwam in stijl aan.
Ericka Voortman kwam in stijl aan. Foto: Job Schepers

Maanden van voorbereiding betalen zich uit in Boetje van Klemat

"Ach gut.. het mag niet van je moeder. Maar lieverd, je bent hier, bij mij... Ik zal heus niet verklappen aan je mooie moeder dat je gesnoept hebt van Jokke Brok en Malle Moer..."


In het boetje van Klemat (boetje van Ruud) aan de Stolpweg werd vrijdag 'Zielskapje' geopend. Het is de moderne versie van het aloude sprookje van Roodkapje en tevens de titel van de nieuwe expositie van Ericka Voortman. De kunstenares zelf kwam met veel vertoon aan op de rug van het Frieze paard 'Hanna' van Marjanne.  

De Texelse moet talloze uren hebben besteed aan de nieuwe expositie en het bijbehorende verhaal dat vol zit met samengestelde namen die geborduurd zijn terug te vinden in het boetje. Het boekwerk alleen is al de moeite van het bekijken - en lezen waard. Wie de tentoonstelling volledig wil doorgronden, doet er goed aan het boekje te lezen.  Wie toevallig langs het boetje komt, kan er ook voor kiezen om het om te draaien en alles goed in zich op te nemen. Dan volgt bij het lezen van het boekje een hoop op zijn plaats. 

De boet is door de inrichting een oase van rust. De muziek - gemaakt door Severin Candel - zorgt voor een bijna serene situatie. "Dat was ook wat ik wilde bereiken. Ik wil dat mensen het idee hebben dat ze er rustig een boek zouden kunnen lezen", vertelt Ericka. In dat doel is de kunstenares in ieder geval geslaagd. 

Tijdens de opening viel een last van de schouders van de inwoonster van Den Burg. Nadat ze van het paard was afgestegen, ging ook het overall uit. Daaronder bleek ze een prachtige jurk te dragen waardoor de kunstenares een waren metamorfose onderging. 

De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken. Openingstijden van zonsopkomst tot zonsondergang en is tevens onderdeel van de zuidelijke kunstroute van Texel Cultuureiland.

Afbeelding