De Traanroeier in Oudeschild.
De Traanroeier in Oudeschild. Foto: Kaap Skil

Molens geopend tijdens Open Molendag

De molen van Het Noorden en De Traanroeier in Oudeschild zijn komende zaterdag 14 mei gratis toegankelijk tijdens de Open Molendag. 

Tussen 10:00 en 16:00 uur zijn er molenaars aanwezig om tekst en uitleg te geven. In De Traanroeier (op het terrein van Kaap Skil) worden van 11:00 tot 15:00 uur ook pannenkoeken gebakken. 

De twee Texelse molens hebben verschillende functies: De Traanroeier is een korenmolen, waarmee graan tot meel kan worden gemalen, De molen van Het Noorden is een poldermolen, waarmee vroeger polder Het Noorden werd bemalen. Ook de vormen zijn verschillend. De Traanroeier is een stellingmolen, de molen van Het Noorden is een grondzeiler. De wieken van de molen van Het Noorden reiken tot aan de grond en zijn het langst van alle molens in Noord-Holland. De molen is officieel buiten gebruik en er kan momenteel ook geen water mee worden verplaatst, omdat er een onderdeel gerepareerd moet worden. De molen kan wel draaien, maar dat is volgens Kaap Skil alleen ‘voor de Prins’. "Dat is een uitdrukking die stamt uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Om bij een belegering van een stad de vijand - de Spanjaarden - te misleiden en hun moraal te ondermijnen, liet men de molens zonder functie draaien. Een draaiende molen betekende normaal gesproken dat er nog graan te malen en dus eten beschikbaar was. Zo lieten de molenaars het lijken alsof de voorraden in de stad niet op raakten. Een list dus, die werd uitgevoerd in naam van prins Willem van Oranje." 

Volgens Kaap Skil is Open Molendag heel geschikt om beide molens te bezoeken en daarbij meteen een fietstocht te maken langs de Vogelboulevard. Dat is de oostkust van Texel waar vijftien natuurgebieden van Natuurmonumenten liggen en waar het goed vogels kijken is.