Lauri Brons
Lauri Brons Foto: Lindy Brouwer

Zang is vervlochten in privé en werk

Welke rol speelt zang in je leven?

Zang gaat voor mij verder dan een leuk wijsje kunnen zingen. Maar alles wat ik tegenkom in het leven verbind ik met de stem; vreugde, verdriet, wanhoop, pijn, liefde en ga zo maar door. "Zang" helpt mij om deze elementen te leren kennen, te doorvoelen en ze vervolgens te uiten. Dit is vervlochten in mijn privé leven als werk. Wanneer ik optreed is het de bedoeling dat ik de luisteraar in contact kan brengen met zijn/haar gevoel. De trilling van de muziek en de kracht van de woorden die iemands huid raken waardoor er kippenvel ontstaat, een traan of lach op iemands gezicht verschijnt. Dan wordt er een snaar geraakt. Een onzichtbaar middel maar zo voelbaar en onmisbaar. Deze rol speelt zang in mijn leven. 


Wat heb je met Joni Mitchell?

Een tijdje terug heb ik het hele album "Blue" van Joni ingestudeerd en voorgedragen. Sinds mijn puberteit luister ik naar haar muziek. Ze heeft een eigen sound en of je er nu van houdt of niet; je herkent haar stem uit duizenden. Toentertijd waren het vooral de melancholische melodieën die mij raakten. Nu raken de teksten mij ook zeer. Ze durft te schrijven en te zingen over haar donkere kanten. Dat vind ik lef hebben en dit waardeer ik enorm aan haar. Door haar wilde ik ook gitaar leren spelen. Het is zo mooi om voor een voorstelling in iemands huid te kruipen, te kijken wat de liedjes voor jou betekenen en ze eigen te maken. Dit heb ik geprobeerd met haar album Blue. 


Er is veel te horen in iemands stem

Er zijn trouwens meerdere zangeressen waar ik "iets mee heb". Zo had de vraag ook kunnen zijn "Wat heb je met Jasperina de Jong" of "Wat heb je met Cecilia Bartoli". Maar van deze dames heb ik toevallig geen voorstelling gespeeld. 


Je hebt veel van de wereld gezien en teruggekeerd naar Texel. 

Dat klopt. Ik ben nogal reislustig want ik vind het fantastisch om kennis te maken met andere culturen. Zo is Nepal een land waar ik meerdere malen voor langere tijd geweest ben en hoop eens met mijn gezin naartoe te gaan. De kleuren en geuren van het land, de chaos, de mensen en hun geloof dat werkelijk overal terug te vinden is en vervlochten is in het leven van alledag, fascineert mij enorm. Ook heb ik een tijdje in Duitsland gewoond en heb ik voor mijn werk eens gezongen in het Bolshoi theater in Rusland. Dat zijn dierbare herinneringen. Het tegenstrijdige aan mijn karakter is dat ik naar de buiten wereld extravert kan overkomen (dit komt mede door mijn beroep) maar eigenlijk introvert en misschien zelfs verlegen ben. Deze introverte kant heeft mij weer terug gebracht naar Texel. Veiligheid en rust. Deze stabiliteit heb ik nodig om mezelf te ontplooien, te zijn wie ik ben. 


Je hebt je eigen lespraktijk in Zang & Yoga in Den Burg en bent onlangs Muziekkerk De Waal begonnen. 

In Den Burg geef ik privé zanglessen vanuit mijn praktijk. Jong en oud komen op les. Dit één op één werken vind ik ontzettend leuk. Er is veel te horen in iemands stem. Vaak gaat het over jezelf durven uit te spreken (en zingen) en of je je binnenwereld naar buiten durft te brengen. Dan komt wederom lef weer om de hoek kijken. Daar help ik mensen bij. 

Ik merk dat muziek voor veel mensen een middel is om in contact te komen met je binnenwereld en een uitlaatklep kan zijn. Daarnaast geef ik les op locatie. Zo zing ik eens per week met de bewoners van De Skuul en ga ik langs basisscholen om met de leerlingen te zingen. We bedenken onze eigen liedjes of maken vertalingen van bestaande liedjes, we bezingen de seizoenen en het leven. 


Tijdens de concertreeks die Elisabeth Waverijn en ik vorig jaar in het Waalderkerkje gaven raakten we verknocht aan de fijne akoestiek en zachte uitstraling (aan de binnenkant) van het kerkje. We kregen onlangs de kans om de kerk een aantal dagen in de week te huren en grepen deze kans met beide handen aan! Nu hebben we de ruimte om naast de concertjes die we geven ook grotere groepen les te geven. 


Zo is er aankomende zomervakantie een speciale "Kids Zang-dag" voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar; een dag lekker samen zingen met aan het einde van de middag een optreden. Ook zijn we bezig met het maken van het kinderconcertje "Ik zou je het liefste in een doosje willen doen". En voor volwassenen staan er uiteraard ook meerdere activiteiten op de planning zoals een "Verdiepingsdag Zingen’"en een avondje "Zorgeloos (mee)zingen"


Met Pinksteren ga je optreden op Broadway Texel. 

Met mijn collega en vriendin Elisabeth Waverijn. We gaan een aantal stukken van "Queen" vertolken. Zanger Freddie Mercury is een groot voorbeeld voor ons. Hij durfde kaders los te laten en zijn stembeheersing en vertolking vind ik fantastisch. 

Wat doe je in je vrije tijd?

Samen met mijn man heb ik een zoon van zes en een dochter van drie jaar. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd met mijn gezin. Samen lanterfanten of erop uit naar het museum, theater of de natuur in. Daarnaast hou ik van zwemmen in zee en (voor)lezen. 


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ondernemend. 


Wat moet hier vooral blijven zoals het is?

De zo goed als onbebouwde stranden! 


Is er iets dat wel zou mogen veranderen?

Ik denk dat we met z’n allen een wat ruimere blik zouden mogen hebben. Daarmee bedoel ik dat we niet zo snel ons oordeel klaar hebben maar open staan om de blik van een ander te onderzoeken. 


Wie zou je graag een grote pluim willen geven?

Alle mensen (onder wie mijn man) die vanuit een andere cultuur hier op het eiland zijn komen wonen, zich de taal eigen maken en een bestaan opbouwen.


Wie is de volgende kandidaat in Eiland van…? 

Cecil Kemperink is kunstenares en zit al een tijdje bij mij op zangles. Haar werk is in verschillende landen te zien. Ze is vanuit Brabant hier komen wonen. Ik verheug me om haar verhaal te lezen.