Afbeelding
Foto:

De kant langs

Strafkamp


“Hoeveel Oekraïners zouden er in de hotelboot zitten?” Ik moest het antwoord schuldig blijven. De laatste update van de gemeente is alweer van weken geleden, toen waren het er volgens mij een stuk of dertig. In ieder geval nog lang niet de ruim tweehonderd waarvoor het is uitgerust.


We gisten naar de oorzaak waarom de hotelboot nog niet vol zit. De stroom vluchtelingen zwelt aan, ook naar ons land. Maar naar Texel loopt het schijnbaar nog geen storm. “Ik heb gehoord dat de mensen in Oekraïne bij een eiland denken aan een strafkamp. En dat ze daarom liever niet naar Texel komen.”


Er zijn inderdaad wel wat eilanden die als strafkamp in gebruik waren of zijn. De bekendste misschien wel Robbeneiland, voor de kust bij Kaapstad. Berucht doordat het bijna 400 jaar in gebruik was om gevangenen en bannelingen op te bergen. Met als bekendste Nelson Mandela.


Gangster Al Capone zat een straf uit op Alcatraz. “De Rock”, zoals het werd genoemd, was een zwaar beveiligde gevangeniseiland in de baai van San Francisco. Napoleon werd na zijn nederlaag in 1814 verbannen naar Elba in de Middellandse Zee. Toen hij daar ontsnapte werd hij een jaar later verbannen naar St. Helena in de Atlantische Oceaan.


Voor de meest beruchte strafkampen moet je wel in Rusland zijn. Over het eiland Sachalin, een strafkolonie nog voorbij Vladivostok in het verre oosten van Rusland, wordt beweerd dat niemand er ooit van terugkeerde. Om maar niet te spreken van de Goelag Archipel, de werk- en strafkampen in het eilandenrijk in de moerassen van Siberië. 18 miljoen doden een conservatieve schatting van het aantal doden.


Dus dat Oekraïners een eiland zouden associëren met een strafkamp, is zo gek nog niet. Maar Texel als strafkamp, die gedachte was bij mij nog niet opgekomen. Nou ja, over Oost heb ik wel eens een verhaal gehoord over kinderen uit Oosterend. Als die stout waren geweest, kregen die van hun ouders naar verluidt de waarschuwing: “Nog één keer en we verbannen je naar Oost.” Of het heeft geholpen...


Texel heeft wel een strafkamp gehad. Na de Tweede Wereldoorlog werden collaborateurs opgesloten in een kamp bij het vliegveld. Het ging er daar volgens zeggen niet zachtzinnig aan toe. Er zou over misstanden hier ooit een ingezonden brief zijn binnen gekomen, al meen ik me te herinneren dat die door de anonimiteit van de afzender nooit is gepubliceerd.


Mocht het beeld van Texel als strafkamp bestaan, dan moeten de Oekraïners daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf worden geholpen. Het bewijs is onweerlegbaar. Alleen al doordat het eiland een magnetische aantrekkingskracht heeft en men er zelfs een behoorlijk bedrag voor over heeft om hier uit vrije wil te zijn. Al zou het kunnen dat er zuurpruimen tussen zitten die het zien als een hinderlijke onderbreking van van hun werk, hobby of bezoek aan hun stamkroeg.


Ook heb ik niet vernomen dat er ook maar één strafkamp is waar de gastvrijheid is van het niveau waarmee wij onze gasten plegen te overladen. En daarmee bedoel ik ook onze Oekraïense gasten. De warmte waarmee zij worden onthaald, de energie en daadkracht die loskwam toen hun verblijf werd gerealiseerd, de vrijwillige hulp, donaties, giften, etc, etc. Nee, geen strafkamp, juist het tegenoverstelde. Zegt het voort!


Gerard