Afbeelding
Foto:

60,38 voetkilometers, 121 vogelsoorten

"Nou, ik voel het wel. Maar we gaan vol energie door", vertelt Vincent Stork zaterdagmiddag rond één uur. Samen met Arnold Meijer is hij dan al zo'n dertien uur aan het wandelen tijdens de Texel Big Day om zoveel mogelijk vogels te spotten voor het goede doel: broedvogels van kust en strand. Bij Waalenburg heeft het duo al ruim veertig kilometer afgelegd.

Tijdens de Texel Big Day, onderdeel van het Wadden Vogel Festival, proberen de deelnemende teams in 24 uur zoveel mogelijk vogels te spotten. Dit jaar namen er zeven teams deel. Vincent en Arnold te voet, de rest met de fiets. Op uitnodiging van Vincent loopt de redactie een stukje mee in Waalenburg. 's Nachts zijn er minder vogels actief, maar toen we net waren begonnen zagen we al een ransuil prachtig op een paal zitten. In het bos zagen we in de schemering vogels als de nachtzwaluw en de houtsnip zijn alleen in de schemering te zien en hier in Waalenburg zien we weer andere vogels, als de veldleeuwerik en een kieviten."


Voor Vincent is het de vierde keer dat hij de tocht te voet aflegt, voor Arnold de eerste keer. "En de laatste keer, volgend jaar zoekt hij maar een ander slachtoffer", zegt hij lachend tijdens de pauze bij De Marel. 


Ondanks de opkomende vermoeidheid zit de sfeer er goed in. De telescoop wordt weer op de rug gehesen en vol goede moed gaan de heren verder. "Of we tussendoor slapen? Slapen kost soorten. We zetten nu koers naar Oudeschild. Een stuk over De Staart, daar kijk ik tegenop. Zeker nu de Postweg is afgesloten is het daar druk en dat maakt het niet leuker", vertelt Vincent. 


Mentaal en fysiek zagen we geen mogelijkheid voor een extra lus van twee uur

Terwijl we wandelen gaat zijn telefoon. "Een witbuikrotgans bij Dijkmanshuizen? Dank voor de tip." Hij legt uit dat ze af en toe getipt worden door een teams van actieve scouts. "Aan de andere kant geven wij ook tips aan andere teams als we een bepaalde vogel hebben waargenomen."

Arnold legt uit dat een waarneming vaak ook betekent dat een bepaalde vogel wordt gehoord in plaats van gezien. Na een stuk mee gewandeld te hebben wenst de redactie de heren succes en spreekt men af zondag nog even contact te hebben. Zondag appt Vincent: "60,38 kilometertjes gelopen. Leverde 121 soorten op en ruim €2500,- dat we bijeen brachten voor de kustvogels als kluut en bontbekplevier. We werden vijfde, maar daar kan ik vrede mee hebben. Voor volgend jaar maar weer eens een nieuw masterplan bedenken."   

Het plan was om wellicht nog naar de Horsmeertjes door te wandelen als daar tijd voor was. Arnold meldt op Facebook: "Mentaal en fysiek zagen we geen mogelijkheid voor een extra lus van twee uur." 

137 soorten

Van tevoren was sponsorgeld verzameld voor de kustbroeders. Team De Tureluurs (Bram Laan, Elske Sjolllema, Fred Derks en Klaas Pietersma) haalde het meeste geld op, €3.551,-. Het team Ecoresult (Ferry van der Lans, Bas Verhoeven en Kees de Vries) won door in 24 uur 137 verschillende vogelsoorten te zien of te horen. Vermeldenswaardig is dat de tweede plaats werd behaald door een jeugdteam van drie vrienden van 13, 14 en 14 jaar. Tije de Jong, Ezra IJzelenberg en Joas van der Velden fietsten meer dan 150 km en zagen maar liefst 133 vogelsoorten. Samen zagen de teams maar liefst 155 vogelsoorten en daarmee werd wederom benadrukt hoe vogelrijk Texel wel niet is.

Hoogtepunten

De Texel Big Day was één van de vele vogelactiviteiten tijdens het Wadden Vogelfestival, een initiatief van het Vogelinformatiecentrum en Nationaal Park Duinen van Texel. Uitzichtpunten aan de rand van vogelrijke natuurgebieden waren zo ingericht dat bezoekers met telescopen en hulp van vrijwilligers bijzondere vogels konden bekijken zonder deze te verstoren. Elk uur gingen vogelexcursies van start met ervaren vogelgidsen. Tijdens het weekend werden ook verschillende bijzondere vogelsoorten zoals de middelste jager, aziatische roodborsttapuit en de zwarte zeekoet gezien.


Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel: “Dit zevende Wadden Vogelfestival was weer een groot succes. Geweldig om het gehele weekend zoveel mensen te zien genieten van de vele vogels die Texel rijk is. Het is zo mooi dat we hier op Texel in en buiten het Nationaal Park veel natuur hebben waarvan we kunnen genieten. Volgend jaar 6 en 7 mei staat al in de agenda!” 


Het ingezamelde geld gaat naar de Stichting Texel Vogeleiland. Met Natuurmonumenten wordt samengewerkt om de bestaande schelpeneilanden langs de vogelboulevard met regelmaat te vernieuwen. Met Staatsbosbeheer en het Nationaal Park wordt samengewerkt om de huidige broedvogels op het strand te beschermen met afzettingen en goede voorlichtingsborden.