Rattenholen op de dijk bij gemaal Krassenkeet. De ratten gaan 's nachts bij laag water het wad op voor voedsel.
Rattenholen op de dijk bij gemaal Krassenkeet. De ratten gaan 's nachts bij laag water het wad op voor voedsel. Foto: Gerard Timmerman

Rattenplaag baart grote zorgen

Algemeen

Overlast door ratten neemt steeds grotere vormen aan. Op boerenland vreten ze aan suikerbieten, bollen, maïs en andere producten, ze geven problemen in tuinen, schuren en huizen, graven gangen in dijken en slootkanten en ondermijnen de natuur.

Veehouder en landbouwer Henk van der Star luidt de noodklok. “Het loopt gewoon de spuigaten uit.” Als pachter weidt hij schapen op de dijk van Utopia tot het Wagejot. “De ratten komen de dijk over. Ze graven gangen in de dijk en verzamelen bij laag water voedsel op het wad. Als pachter mag ik ze van het hoogheemraadschap niet bestrijden. Maar zelf doen ze het ook niet.”

Voorzorg is belangrijk. Strooi geen vogelvoer, maar gebruik afsluitbare bakken

“Ook in natuurgebied Utopia barst het van de ratten. Er zaten daar altijd kolonies grote sterns, honderden zaten er. Net als op het Wagejot. Maar nu zijn ze nergens te bekennen. Het is daar gewoon vergeven van de ratten. Honderden en nog eens honderden. De sterns hebben geen schijn van kan..