Op een aantal plekken op Texel wordt het peil van het slootwater aangepast.
Op een aantal plekken op Texel wordt het peil van het slootwater aangepast. Foto: Gerard Timmerman

Hoogheemraadschap stelt waterpeil opnieuw vast

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) stelt dit jaar een aantal peilen op Texel opnieuw vast. Het betreft de peilen van het water in de sloten en vaarten van de Prins Hendrikpolder, de Gemeenschappelijke polders, Waalenburg, Het Noorden en Eierland. Texelaars kunnen hierover meepraten.

Op dit moment kijkt HHNK of de huidige waterpeilen in de verschillende peilgebieden van Texel nog voldoen aan de wensen van diverse gebruikers zoals landbouw, industrie, recreatie en bewoners. De aanleiding is dat sommige peilen, vastgesteld in 2009, zijn verouderd door gewijzigde behoeften van gebruikers. HHNK bekijkt alle peilgebieden van Texel. Belanghebbenden kunnen tot 31 mei 2022 wensen en knelpunten ten aanzien van de slootpeilen van het perceel kenbaar maken bij het waterschap. Dat kan bij ks.deboer@hhnk.nl onder vermelding van "Peilbesluit Texel".  Het ontwerpbesluit wordt in de loop van dit jaar via www.overheid.nl digitaal ter inzage gelegd. 

Waterbeheer is een complex samenspel van belangen. Binnen één gebied zoals een polder zijn er meerdere gebruikers met allen hun eigen specifieke en soms tegengestelde belangen.