Afbeelding
Foto: Job Schepers

"Herdenken van de slachtoffers anno 2022 dichterbij dan ooit"

Burgemeester Uitdehaag (op de foto met Truus Witte) riep in zijn toespraak op om ons in te zetten voor een wereld waarin met dialogen verschillende gezichtspunten en belangen worden opgelost. 

"Het lijkt net alsof alles in 2022 weer gewoon is. Helaas begon op 24 februari de inval in Oekraïne. Via de media horen en lezen we elke dag over de trieste gevolgen hiervan. Het leven in vrijheid en veiligheid wordt opnieuw op de proef gesteld. Laten we ons allen inzetten voor een wereld waarin met dialogen verschillende gezichtspunten en belangen worden opgelost, in plaats van met bloedvergieten. Helaas moet ik u zeggen dat de eerste Oekraïense vluchteling vorige week het nieuws heeft gekregen dat haar man aan het front is omgekomen. Het herdenken van slachtoffers is anno 2022 dichterbij dan ooit."

De burgemeester besteedde specifiek aandacht aan de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog en noemde alle namen op van de Texelaars die op 6 april 1945 werden gefusilleerd. 


De afgelopen twee jaar kon er vanwege de coronapandemie geen grootschalige herdenking gehouden worden. Dat de belangstelling gebleven is, bleek woensdagavond. Een andere traditie die weer door kon gaan is het bezoek van de Georgische ambassadeur, de heer Solomina. Hij bezocht  woensdagmiddag de Georgische begraafplaats op Zuid-Haffel. Hierbij was ook Jack Mulder aanwezig,  die door Loladze bevrijd werd uit de gevangenis op Texel en ook als Amsterdammertje op Texel is geweest.