Afbeelding
Foto:

Anders bekeken

Vrije vogels


Een vrolijke optocht met Koningsdag, kinderen op kleedjes, spelletjes, versierde fietsen door de straten met muziek. Een groot vreugdevuur, tot aan de hemel, met stralende ogen alles ervaren. De voorpret was al mooi, de kinderen aan het timmeren en sjouwen met planken, alles wat branden kan. Wat je zwart maakt en waar je piepers in kunt poffen! We hebben zo onze mooie gebruiken en ze zijn zo weer te voorschijn getoverd na de sobere coronatijd. Dat is maar goed ook, de jeugd moet vrijheid hebben om de vleugels uit te kunnen slaan.

Ze moeten oefenen en vlieguren maken voordat ze het veilige nest kunnen verlaten. Zwemmen, fietsen, hardlopen, voetballen, volleyballen vooruit oefenen met die vlerken.

Op Facebook staat een oproep van Leontien. Het Tevoko-toernooi bestaat 50 jaar, als er leuke anekdotes zijn mag u die insturen. Het super mooie Tevoko toernooi, een geweldige happening. Het is al weer 25 jaar geleden dat sportieve schoonzus Ria haar vrijgezellen feest werd gehouden. Ze kreeg een bijzonder pak aan, een paradijsvogel met heel veel veren en we raakten het wad op met Koen van der Meer. Een pittige pruttocht onder een blauwe hemel . We spoelden onze kelen en voeten en togen op tandems naar het bos, ik dacht voor een lekkere afzakker, maar niets was minder waar. Wat doet een vogel…fluiten….precies…dat moest Ria. In pak en een serieuze wedstrijd fluiten op het Tevoko toernooi! Dat deed ze met verve. Ja, geslaagd om in het huwelijk te treden. Het kan nog gekker, een paar jaar geleden, kreeg ik als trouwambtenaar het verzoek van een aanstaand echtpaar om laat in de middag in het huwelijk te treden. Ik vroeg:”Wat is de reden van dit verlate tijdstip?” “Wij willen graag eerst onze wedstrijden spelen? Het is Tevoko-toernooi en als we dan gedoucht hebben kan het feest beginnen.”

Ik dacht dat het een grap was, maar nee, de bruid was afgestudeerd arts, de bruidegom econoom, ze hadden elkaar ontmoet op het toernooi en deden met hun vrienden, cq vriendinnen al jaren mee. Zo gezegd zo geschiedde. Met stralende ogen werden ze in de echt verbonden op een zonnige zaterdagnamiddag. Het heeft iets met liefde te maken, dat moet zo zijn. Het allerbelangrijkste ingrediënt in ons leven. Liefde om uit te groeien tot wie je bent. Je vleugels uit te slaan en te oefenen, aan het strand, in de prut, in een bos aan het net. Te genieten van een grote berg hout, takken die het vuur van de liefde, het vrijheidsvuur tot aan de hemel laten branden.

Jozien