De Georgische ambassadeur David Solomonia (wijzend) bekijkt de expositie over de opstand.
De Georgische ambassadeur David Solomonia (wijzend) bekijkt de expositie over de opstand. Foto: Gerard Timmerman

Ambassadeur bezoekt museum

Luchtvaart- en oorlogmuseum Texel '40-'45 kreeg woensdag bezoek van de Georgische ambassadeur David Solomonia. Hij werd onder meer vergezeld door echtenote Olena Terentieva en zoon David. 


Solomonia is sinds oktober Georgisch ambassadeur in Nederland en was nog niet eerder op Texel geweest. Hij was wel bijzonder goed op de hoogte van de Georgische geschiedenis op het eiland. Dat bleek onder meer tijdens de rondleiding die hij kreeg door het museum, waarin veel aandacht wordt besteed aan de Georgische opstand. Hij herkende ook de symboliek op allerlei voorwerpen van Georgiërs en wist daar veel over te vertellen. 

Vervolgens namen ze een kijkje in de bunker die vorig jaar als dependance van het museum in gebruik is genomen. Tijdens de opstand verschansten Georgische soldaten zich in het complex, onder wie Sjalwa Loladze, de leider van de opstand. Met veel belangstelling namen de ambassadeur en zijn familie kennis van de tentoonstelling, onder meer over de toen 18-jarige Texelse Jetty Bakker die de Engelse radioberichten vertaalde. 

Solomonia en zijn echtgenote toonden zich onder de indruk van de expositie. "Geweldig zoals dit belangrijke stuk geschiedenis is bewaard en zichtbaar gemaakt. Voor de huidige en de toekomstige generatie", verwees hij onder meer naar de grote zorgen rond de Russische invasie in Oekraïne. 

Na afloop brachten ze een bezoek aan de vuurtoren, waar Georgische soldaten zich aan het eind hadden verschanst.